Канадският министър на околната среда пътува до Пекин за разговори

...
Канадският министър на околната среда пътува до Пекин за разговори
Коментари Харесай

Министър на Канада в Китай за разговори - първи от 2019 г. насам

Канадският министър на околната среда пътува до Пекин за диалози по отношение на изменението на климата и биоразнообразието - първото посещаване на канадски министър там от четири години, съобщи Агенция Франс Прес.


Стив Гилбо ще взе участие в тридневни диалози, които стартират в понеделник на годишната асамблея на Китайския съвет за интернационално съдействие в региона на околната среда и развиването (CCICED).

" Изменението на климата и проблемите на околната среда не познават граници ", сподели той в изказване. " Не можем да се оправим с тези екзистенциални закани, без да се ангажираме с необятен кръг от заинтригувани страни и сътрудници. "

След години на обтегнати двустранни връзки - влошени от ареста на китайски началник на телекомуникационна компания от Канада през 2018 година по искане на Съединени американски щати - визитата на Гилбо беше окачествено като " изменничество " от някои представители на консервативната съпротива.

В коментар за Радио Канада Гилбо отбрани пътуването си, като съобщи, че е от решаващо значение страната му да разшири съдействието в региона на климата и биоразнообразието, като в същото време се опита да възвърне дипломатическите връзки с Китай, главен търговски сътрудник.

Той съобщи, че е развил връзки с китайския си сътрудник Хуанг Рунцю, които разрешават на двамата " да седнат на една маса макар разликите ни и да приказват по сложни тематики ".

Двете страни загърбиха напрежението през декември предходната година, до момента в който бяха съорганизатори на конференцията за биоразнообразието COP15 в Монреал, на която беше реализирано историческо съглашение.

Но напрежението се задържа след ареста през 2018 година по искане на Съединени американски щати на Мън Ванчжоу, основен финансов шеф на китайския телекомуникационен колос Huawei. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР