Канадският долар е поскъпнал с 2.4% към зелените пари от

...
Канадският долар е поскъпнал с 2.4% към зелените пари от
Коментари Харесай

Устремът на канадския долар ще зацикли

Канадският $ е поскъпнал с 2.4% към зелените пари от началото на 2019-а. Това достижение подрежда "полярния гмурец " (loonie), както е прякорът на канадската валута, директно след английския паунд по финансов резултат към щатския $ измежду съперниците от Г-10.

Основен принос за триумфа на канадския $ има съвсем 40-процентния скок на петролните котировки. Именно този факт предизвикат скептицизма на валутните анализатори, които се съмняват, че цените на черното злато ще съумеят да се качат значимо над сегашните си нива. Петролните договори с доставка през май 2019-а на американския вид лек недопечен нефт WTI се разменяха против 63.69 щ. $ за барел към 17.04 ч. българско време на 15 април. А горивото вид "Брент " с доставка през юни 2019-а се търгуваше за 71.32 щ. $ за барел по същото време.

Въпреки поддръжката на черното злато, националното стопанство на Канада буди съществени паники: високата задлъжнялост на канадските семейства, падащите цени на жилищата и съвсем спрелият напредък през финалното тримесечие на 2018-а. И въпреки че през януари се следи прочут стопански напредък и безработицата се задържа наоколо до най-ниските си равнища от пет години насам, ръководителят на "Бенк ъф Канада " Стивън Полоз е внимателен във връзка с лихвената политика на институцията. Защото охлаждането на международния напредък в композиция с жилижния бранш ще изисква повече време за пригаждане към по-стриктни ипотечни правила и по-високи лихвени проценти. С други думи, националното стопанство към момента се нуждае от помощта на ниските кредитни разноски.

Валутни анализатори чакат канадския $ да отслабне до към 1.36 за един щ. $ до края на тази година и до 1.40 щ. $ през 2020-а. Канадската валута се разменяше против 1.3310 щ. $ в 17.28 ч. българско време на 15 април. Не всички обаче са чак такива песимисти. Експерти на "Бенк ъф Монреал " чакат loonie да нарастне да 1.30 за един щ. $ до края на 2019-а, а банкери на "Скотиабанк " предвиждат 1.27 кан. $ за един щатски към 31 декември тази година. Основанията на анализаторите са, че очертаващото се намаляване на зелените пари ще подтиква растежа на цените на суровините и ще усъвършенства комерсиалните позиции на Канада.

По средата сред песимистите и оптимистите са експертите от "Ер Би Си уелт мениджмънт ", които чакат канадската валута да се търгува наоколо до настоящето си ниво в диапазона от 1.34 до 1.36 за един щ. $ до края на 2019-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР