Канадският бизнесмен и строителен предприемач от български произход Игнат Канев

...
Канадският бизнесмен и строителен предприемач от български произход Игнат Канев
Коментари Харесай

Почина канадският милиардер от български произход Игнат Канев

Канадският предприемач и строителен бизнесмен от български генезис Игнат Канев е умрял на 93-годишна възраст, заяви фамилията му. Той е един от най-големите филантропи на нашето време, а положението му се прави оценка на над 1 милиард $. Многобройни са дарителските му жестове, а неговото име носят „ Канев център " на Русенския университет и Многопрофилната болница в града.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от седемте деца на Христо и Мита Къневи.

Няма финансовата опция да учи, а е заставен още на 14-годишна възраст да напусне България и да се откри в Австрия, с цел да търси прехранване. През 1951 година оставя бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски език и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където стартира работа в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 година, към този момент основава там първата си строителна компания.

До момента на гибелта си Канев се трансформира в един от най-крупните предприемачи в строителния бизнес в Канада.

Той е прочут и като огромен човеколюбец - подарява средства най-вече за обучение и опазване на здравето.

През 90-те години на 20-и век Игнат Канев изпраща голямо количество просветителна и бизнес литература в Русенския университет „ Ангел Кънчев " в поддръжка на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 година дава 2 милиона лв. (половината от нужната сума) за построяването на съвременен конферентен комплекс към университета, наименуван на негово име „ Канев Център ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР