Канадски учени са разработили портативен апарат за изкуствена вентилация на

...
Канадски учени са разработили портативен апарат за изкуствена вентилация на
Коментари Харесай

Апарат за хипервентилация ни спасява от махмурлук три пъти по-бързо

Канадски учени са създали преносим уред за изкуствена вентилация на белите дробове, който ни избавя от махмурлук три пъти по-бързо, оповестява в. "Метро ". Разработката е дело на проф. Джоузеф Фишър от Изследователския институт на широкопрофилната болница в Торонто.

Апаратът може да влезе в приложимост и за избавяне на хора с алкохолно отравяне.



Устройството работи на правилото на доставянето на въглероден двуокис посредством лицева маска, като в това време се реализира механична хипервентилация с помпа. Когато човек е подложен в такива условия, той диша доста по-учестено. По този метод алкохолът се отстрани и посредством белите дробове, написа Българска телеграфна агенция.

Колкото по-дълбоко се диша, толкоз повече алкохол се освобождава. Опасността тук е, че при хипервентилация тялото изхвърля и въглеродния диоксид от кръвта, дружно с алкохола. Това може да накара хората да припаднат или даже да се споминат.

В канадското устройство за изтрезняване тази заплаха се компенсира с малко куфарче, което генерира въглероден двуокис и е обвързвано с тръба към лицевата маска. Устройството било тествано върху петима мъже, които изпили по чаша водка. Доброволците се освободили от наличния в организма им алкохол три пъти по-бързо спрямо останалите, с помощта на хипервентилацията.

Машината прочиства на половина наличието на алкохол в кръвта единствено след 40 минути. Иначе този развой лишава от два до три часа. Единственият минус на новия артикул е неговата цена - 20 хиляди $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР