Канадски учени отриха в Китай останки от непознат вид динозавър,

...
Канадски учени отриха в Китай останки от непознат вид динозавър,
Коментари Харесай

Учени откриха фосил на дракон

Канадски учени отриха в Китай остатъци от чужд тип динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото му.

Първоначалният оглед демонстрира, че античното влечуго е било голямо. Археолозите са пресметнали, че гущерът е бил най-малко с 15 метра дължина. Животното се е разхождало по земната корав преди повече от 160 милиона години.

След първичното разработване на макета на динозавъра участниците от експедицията се чудят дали антични китайци не са попадали на сходни скелети, които да са породили митовете за драконите. Точно по мотива те са нарекли новия тип Цинцзянлун, което значи Дракона от Цинцзян.

Доктор Тецуто Мияшита от университета на Алберта, който е част от експедицията, споделя пред СВС, че в Азия през юрския интервал е имало неповторимо многообразие на динозаври с дълги шии. Обикновено обаче те са до една трета от дължината на тялото.

 Дракон

Шията на Циндзянския змей е била забележителните 7.5 метра. Тя е била изпълнена с въздух, с цел да не е прекомерно тежка. Учените считат, че динозавърът евентуално се е хранил с растения. Друга тяхна доктрина е, че той се е срещал единствено в Китай поради антично плитко море, което е обкръжавало региона.

Фосилът се състои от главата и обвързван за нея прешлен. Това е доста рядко - единствено 5% от находките са такива. Връзките сред прешлените демонстрират, че вратът е бил извънредно скован и се е движел по-скоро отвесно, в сравнение с хоризонтално.

Драконите имат голямо въздействие в китайската просвета. Те са най-старите и многозначни същества-символи в митологията на далекоизточната страна. Докато за западната цивилизация змейовете и ламите са зли същества, то при китайците драконите се считат за пазители. Те вдъхват благоговение и са положителни създания, които носят шанс и благосъстояние.

Въпросът за появяването на дракона в хорските митове е противоречив. Доскоро се смяташе, че драконът е въплъщение на крокодила, змия и даже на мълния в небосвода през заоблачен ден. С откриването на Дракона от Цинцзян доста от тези теории могат да станат несъществени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР