Канадски планетолози установиха, че мрежите от долини, характерни за Марс,

...
Канадски планетолози установиха, че мрежите от долини, характерни за Марс,
Коментари Харесай

В търсене на живот: Учените се натъкнаха на интересно откритие за Марс

Канадски планетолози откриха, че мрежите от долини, присъщи за Марс, са били завършени от огромни ледници, когато там климатът е бил доста по-студен, в сравнение с се предполагаше, оповестяват международните организации. Те цитират обява в сп. " Нейчър джиосайънс " на екипа на Ана Грау Галофре от университета в Британска Колумбия.

Наличието на антични заледявания на Червената планета свидетелства за това, че течна вода съвсем изцяло е отсъствала от Марс в първите столетия на неговото битие.

" Ние за пръв път открихме следи от ерозия на повърхността на Червената планета, подбудени от водни потоци, които са се придвижвали през канали под повърхността на ледниците й. Нашите наблюдения изясниха, че единствено дребна част от марсианските долини са били завършени от придвижването на реките, което коренно опонира на съществуващите показа за техния генезис ", съобщи проф. Марк Йелинек от университета в Британска Колумбия.

След като през 1971 година бяха открити от сондата " Маринър 9 ", мрежите от долини непрестанно озадачаваха учените.

Според преобладаващите теории, те са били завършени в резултат на ерозията на марсианската почва под въздействието на водата, която е текла там преди няколко милиарда години. Което допуска топъл и мокър климат.

Учените одобряваха драговолно хипотезата, че Червената планета е имала огромни количества вода под течна форма, с езера, реки и даже огромен океан, покрил по-голяма част от равнините в източната й част. Но долините на Марс се различавали значително една от друга. Поради тази причина канадският екип изследвал с логаритъм над 10 хиляди от тях. От направения разбор на многочислените фотоси проличало, че за доста от тях съществувала основна аналогия с каналите, които се оформят под повърхността на ледниците, ситуирани на канадска територия на към 1500 километра от Северния полюс.

Точно по същия метод са се били оформили и мрежите от марсиански долини преди към 3,8 милиарда години в резултат на топенето на ледниците. Това приказва за един доста по-студен климат в ранните години от съществуването на Марс.

И една добра вест за търсенето на живот на Червената планета. Ледът е могъл да играе ролята на развъдник за каналите, при което да са били основани удобни условия за появяването на живи организми на Марс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР