Канадската полиция разпитва шофьора, който с нает микробус газеше пешеходци

...
Канадската полиция разпитва шофьора, който с нает микробус газеше пешеходци
Коментари Харесай

Полицията разпитва мъжа, сгазил до смърт 10 души в Торонто

Канадската полиция разпитва водача, който с нает микробус газеше пешеходци в Торонто в понеделник, като умъртви 10 души и рани 15, съобщи Би Би Си.

Полицията разпознава арестувания като Алек Минасян (25 г.), който преди този момент не е бил в полезрението на правоприлагащите органи.

Преднамерено деяние с неразбираеми към този момент претекстове

„ Това деяние изрично наподобява предумишлено “, съобщи Марк Сандърс, началник на полицията на Торонто. Мотивите за него обаче са неразбираемо.

Трагедията се разигра измежду бял ден на оживена улица, намираща се на 16 километра от мястото на срещата на министрите на външните работи и на публичната сигурност на страните от Г-7.

Канадският министър на публичната сигурност Ралф Гудейл сподели, че „ информациите, с които управляващите разполагат на този стадий, демонстрират, че случилото се по никакъв метод не е обвързвано с националната сигурност “.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че е наскърбен от новината за „ трагичния и неправилен атентат “. После от канцеларията му прецизираха пред Агенция Франс Прес, че понятието „ атентат “, не е употребявано, с цел да наведе на мисълта, че става дума за „ терористична връзка от естество, което да заплашва националната сигурност “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Няма информация за потърпевши български жители

Сред 10-те починали в Торонто има двама южнокорейски жители, заяви външното министерство от Сеул пред Агенция Франс Прес. Четирима от 15-те ранени са в сериозно положение.

Българското Министерство на външните работи съобщи, че няма данни за потърпевши българи.

Полицай отхвърли да простреля водача палач

Служител на реда бе окуражителен, че не разкрил огън в напрегнатата обстановка. Видеокадри демонстрираха, че мъжът извадил наподобяващ на револвер предмет и крещял „ убий ме “. „ Не, лягай на земята “, отвърнал служителят на реда. „ Имам револвер в джоба “, траял обвиненият. „ Не ме е грижа, на земята “, отвърнал служителят на реда. След което мъжът се подчинил и бил задържан. В него не било намерено оръжие.

Газенето траяло към 30 минути

Първият сигнал до полицията, че мъж гази хора край ул. „ Йънг “ в Торонто пристигнал в 13,26 часа локално време. Белият ван минавал от платното на тротоара и назад, като в един миг се движел и в лентата за насрещно придвижване. Заподозреният бил задържан в 13,52 часа локално време до вана, спрял на тротоара с ударена предница.

Случилото се в Торонто припомня атентатите и случаите с врязали се в хора транспортни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и наскоро Мюнстер.

Минасян изглеждал „ безусловно безопасен “ в учебно заведение

Полицията не даде съвсем никаква информация за обвинения, като се изключи че не е бил в полезрението и че е живеел в Ричмънд хил – северно предградие на Торонто. Според канадски медии Минасян е студент в лицей, има и профил в професионалната обществена мрежа Linkedin.

Преди това посещавал учебно заведение за възпитаници със специфични потребности, като негови съученици споделиха, че нямал доста другари, само че изглеждал безусловно безопасен. Според Би Би Си в Минасян се справял сносно в колежа „ Сенека “, който бил в региона където бяха газени пешеходците.

В 17 часа българско време той би трябвало да бъде изправен пред съд.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР