Канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд съобщи, че е

...
Канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд съобщи, че е
Коментари Харесай

След аферата Huawei: Първа среща между Канада и Китай

Канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд заяви, че е разговаряла на четири очи с китайския си сътрудник Ван И за пръв път от осъществения през декември арест на финансовата директорка на Huawei, което провокира тежка рецесия сред двете страни , съобщи Агенция Франс Прес.

Фрийланд и Ван са разискали в коридорите на интернационален конгрес в Тайланд въпроса за двама канадци, арестувани в Китай. " Фактът, че си говорихме и обсъдихме тези въпроси непосредствено, на четири очи, е напълно позитивна стъпка ", сподели Фрийланд във видеоконферентен диалог.

Тя се намира в тайландската столица, където взе участие в среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Китайският топдипломат " изрази безпокойството си за процеса по изгонване на Мън Ванчжоу " , сподели Фрийланд. В началото на септември Канада арестува Мън Ванчжоу , финансовата директорка на китайския телеком Huawei по искане на Съединени американски щати, които я подозират, че е нарушила американските наказания против Иран . Мън бе пусната условно на независимост и от декември живее под наблюдаване в един от парцелите си във Ванкувър.

-->

Изслушванията по настояването за екстрадиция ще стартират през януари.

Няколко дни след задържането на Мън, Китай арестува някогашния канадски посланик Майкъл Ковриг и неговия съотечественик, консултанта Майкъл Спавър, които са обвинени в шпионаж.

Отава счита тези арести за ответна мярка от страна на Пекин поради задържането на Мън.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР