Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус

...
Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус
Коментари Харесай

Пробив: Изобретиха маски, които убиват COVID-19

Канадска компания изобрети маски за лице, които убиват новия ковид за броени минути. От Университета в Торонто удостоверяват, че маската обезврежда 99% от коронавирусите. И в Германия, и в Израел приказват за пробив, отбелязва изданието Deutsche Welle .
Новият ковид се предава най-много по въздуха - посредством капчици и аерозолни частици, които се отделят при кашляне, кихане и говорене. Затова носенето на защитна маска за лице е целесъобразно освен в здравните заведения, а и в магазините, градския превоз и на други места, където се следи скупчване на повече хора.
Изследвания от разнообразни страни потвърдиха през последните месеци, че носенето на защитна маска е избавило милиони от заразяване, а евентуално и хиляди хора от преждевременна гибел.

Сега обаче бяха изобретени маски, които освен защищават от предаване на болестта, само че и могат да обезвреждат вируса, показват редица немски медии. Няколко компании показаха тези дни своите маски, които убиват вируса за броени минути.
Канадската компания I3 Biomedical разгласи, че е произвела маска за лице, която бързо убива коронавирусите. Щом Sars-CoV-2 допре повърхността на защитната маска, бива обезвреден. Екип учени от Университета в Торонто удостоверяват, че повърхността на маската Triomed Active убива над 99% от коронавирусите. " И то единствено в границите на няколко минути ", се споделя в прессъобщение на университета. Това е " благословия " за работещите в здравния бранш, споделят учените. Според специалисти от Хонконг, коронавирусът се задържа до седем дни на повърхността на елементарните хирургически маски.
Канадците обаче не са единствените, стигнали до този пробив. И учени от Техническия университет в Аахен, Германия, са изобретили взаимно със свои сътрудници от Свободния университет в Берлин маска за лице, която убива вирусите.
Те употребяват текстилни материали на швейцарската компания Livinguard. За тези маски се споделя, че в границите на няколко часа могат да убият даже 99,9% от вирусите, докоснали се до повърхността им.
" Материалите, от които са направени тези маски, деактивират вирусите ", споделя Уве Рьослев от Свободния университет в Берлин.
Принципът на обезвреждане наподобява по този начин: повърхността на маските е със мощен позитивен заряд. Щом вирусите с тяхната негативно заредена обвивка допрян маската, те се залепват и малко по-късно се разграждат. Разрушените обвивки на вирусните частици губят свойствата си, падат от маската или могат да бъдат отстранени с вода.

" Този принцип съществува и в природата: биомолекулите с позитивен заряд могат да убиват вируси, бактерии и даже туморни кафези ", споделя специалистът по инфекциозни болести Томас Якобс пред немската телевизия N-tv. Той изяснява, че и клетките на имунната система имат сходни молекули, които убиват причинителите на заболявания. " Положителният заряд на тези молекули убива отрицателно заредената мембрана, която е нужна на вируса, с цел да оцелее ".
Маските, употребяващи технологията Livinguard са направени на железна основа. Според учените, те са безусловно безвредни за кожата и белите дробове. Могат да бъдат носени до 200 пъти, твърдят учените от Берлин и Аахен.
И компания Argaman Technologies със седалище в Израел създава сходни маски. Компанията залага на детайла мед, който придава на текстилния материал позитивен заряд. Маските би трябвало скоро да бъдат пуснати и на пазара в Германия. Фирмата обаче акцентира, че към момента не е провела проучвания с ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР