Канадецът Майкъл Спавор е разследван по подозрение в действия срещу

...
Канадецът Майкъл Спавор е разследван по подозрение в действия срещу
Коментари Харесай

Канадски дипломат е в неизвестност в Китай

Канадецът Майкъл Спавор е разследван по съмнение в дейности против националната сигурност на Китай. Това оповестява китайски държавен новинарски уебсайт, представен от Ройтерс.

Службата по сигурността в китайския град Дандун проверява Спавор от 10 декември, съгласно формалния информативен уебсайт на провинция Ляонин. Не се показват повече детайлности.

Канада оповестява, че Спавор, който е работил във Северна Корея, е в неопределеност в Китай, броени дни откакто китайските управляващи задържаха някогашен канадски посланик на фона на нарастващ дипломатически спор.

Спавор е шеф на организацията "Пекту калчъръл иксчейнч " и е измежду дребното западняци, които са се срещали със севернокорейския водач Ким Чен Ун. Той е оказал помощ за споразумяване на визитата в Северна Корея на някогашния състезател от НБА Денис Родман.

Китай към този момент задържа някогашен канадски посланик в ход, който някои преглеждат като ответна мярка за ареста на основния финансов шеф на китайския телекомуникационен колос Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу.

Спавор приказва безпрепятствено корейски и има дългогодишни връзки с Пхенян посредством компанията си. След приноса си за срещата на Ким и Родман през 2013 година провежда редица обиколки и взаимни културни планове със Севера. Изчезването му предизвика опасения измежду хората, които пътуват до Северна Корея. Той е трябвало да бъде в понеделник в Сеул, само че по този начин и не се появил.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР