Канада се опита вчера да запази пълното си дипломатическо присъствие

...
Канада се опита вчера да запази пълното си дипломатическо присъствие
Коментари Харесай

Канада отказва да изтегли дипломатите си от Индия

Канада се опита през вчерашния ден да резервира цялостното си дипломатическо наличие в Индия, откакто Ню Делхи подреди на Отава да изтегли 40 дипломати в спор за убийството на сикхски сепаратистки водач, оповестява Агенция Франс Прес.

Отношенията сред Делхи и Отава внезапно се утежниха преди две седмици, когато Канада повдигна опцията индийското държавно управление да е намесено в убийството на Хардип Сингх Ниджар покрай Ванкувър през юни.

" В моменти на напрежение, защото в действителност има напрежение сред двете ни държавни управления, повече от всеки път е значимо дипломатите да са на място ", сподели външният министър Мелани Жоли пред кореспонденти.

" Затова имаме вяра във значимостта на съществуването на мощен дипломатически отпечатък в Индия. "

Тя приказва, откакто Financial Times заяви, че Канада е получила указания от Индия да върне към 40 дипломати до 10 октомври.

Жоли не удостовери отчета, като вместо това сподели, че разговорът с Ню Делхи се организира " частно ".

" Ние сме в положителни настоящи диалози с индийското държавно управление ", сподели тя.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разказа обстановката като " извънредно сложна ".

" Ние не търсим ескалация. Както споделих, ние ще вършим работата, която има значение, с цел да продължим да имаме градивни връзки с Индия ", сподели той във вторник.

Индийското министерство на външните работи също отхвърли да разяснява отчета.

Определяйки обвиняванията на Отава за убийството като " неуместни ", индийското държавно управление посъветва своите жители да не пътуват до елементи от Канада и краткотрайно спря да обработва молби за визи за Канада.

Мишел Джуно-Кацуя, някогашен почитан чиновник на канадското разузнаване, сподели, че Отава е била под напън да разкрие своите доказателства зад изказванието за убийството.

" Канада е в неприятна позиция заради бездействието на Трюдо ", сподели той пред AFP.

Канада е дом на към 770 000 сикхи, подкрепящи създаването на обособен щат Халистан в Индия.

Сикхското сепаратистко придвижване значително се разпръсна в Индия, където силите за сигурност използваха смъртоносна мощ, с цел да потушат протест през 80-те години на предишния век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР