Канада прави опити да привлече за съюзници редица западни държави

...
Канада прави опити да привлече за съюзници редица западни държави
Коментари Харесай

Канада търси подкрепа в спора със Саудитска Арабия

Канада прави опити да притегли за съдружници редица западни страни в разногласието със Саудитска Арабия, предава Агенция Франс Прес.
 
Високопоставен дипломатически чиновник, поискал да остане неизвестен, твърди, че външният министър Кристия Фриланд е разговаряла импровизирано с сътрудниците си от Германия и Швеция.
 
Подобно на Канада, двете страни също си разрешиха да насочат рецензии за нарушавания на човешките права към Кралството.
 
Фриланд се надява на поддръжка, както и да разбере по какъв начин Германия и Швеция са съумели да възстановяват връзките си с арабската страна. Отава разчита на поддръжката и на надалеч по-значимите в геополитическо отношение Съединени американски щати и Обединеното кралство, които обичайно поддържат другарски връзки с Рияд.
 Канада ThinkStock/Getty Images-->
Миналия четвъртък министърът на външните работи на Канада Кристия Фриланд съобщи, че е „ извънредно обезпокоена “ от информацията за задържането в Саудитска Арабия на правозащитничката Самар Бадави, сестра на известния блогър Раиф Бадави, и прикани за тяхното освобождение. Малко по-късно посланикът на Канада в Рияд всъщност повтори думите на своя шеф и изиска от управляващите „ неотложно да освободят “ правозащитниците.
 
Саудитските управляващи реагираха остро на заявките на канадските дипломати. Външното министерство на Саудитска Арабия отзова посланика в Отава и разгласи за личност нон грата канадския представител в Рияд, на който беше даден период от 24 часа да напусне страната. В допълнение Саудитска Арабия замрази всички търговски и капиталови контакти, прекрати действието на взаимните просветителни стратегии и обменът на студенти.
 
Въпреки това министърът на външните работи на Канада във вторник акцентира, че без значение от изгонването на посланика, страната ще продължи поддържа спазването на човешките права.
 
Раиф Бадави, прочут най-много като основател на интернет уеб страницата „ Либерална мрежа на Саудитска Арабия “, беше задържан през 2012 година за рецензии против духовници и религиозната полиция на кралството. Той беше упрекнат и в засегнатост на исляма и в интернет закононарушения. Бадави излежава десетгодишна ефикасна присъда. Неговата брачна половинка и трите им деца се намират в Канада.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР