Канада изтегли 41 дипломати и техните семейства от Индия, след

...
Канада изтегли 41 дипломати и техните семейства от Индия, след
Коментари Харесай

Канада отстранява 41 дипломати от Индия, докато спорът за убийството на сикхски активист се задълбочава

Канада изтегли 41 дипломати и техните фамилии от Индия, откакто Ню Делхи заплаши да отнеме дипломатическия им имунитет на фона на задълбочаващия се спор за убийството на сикхски деятел.

Този ход следва поредност от дипломатически експулсирания сред двете страни след убийството през юни на канадския жител и изтъкнат сикхски водач Хардип Сингх Ниджар, който беше убит от двама маскирани нападатели в Британска Колумбия.

Разрив сред страните се появи, откакто канадският водач Джъстин Трюдо съобщи, че неговите разследващи служби преследват „ достоверни изказвания “, че убийството е евентуално обвързвано с сътрудници на индийското държавно управление. Индия изрично отхвърли всякакво присъединяване в гибелта на Ниджар и назова изказванията „ неуместни и стимулирани “.

В допълнение към дипломатическите експулсирания, Индия спря визовите услуги за канадски жители поради, както споделя, „ закани за сигурността “ против дипломати в Канада.

Миналия месец Индия уточни, че ще изиска няколко канадски дипломати да изоставен страната в опит да открият дипломатически „ паритет “.

Коментирайки отдръпването на 41-те дипломати в четвъртък, канадският министър на външните работи Мелани Джоли сподели, че последните дейности на Индия са били „ неразумни “.

„ Безопасността на канадците и на нашите дипломати постоянно е моята съществена грижа. Предвид последствията от дейностите на Индия върху сигурността на нашите дипломати, ние улеснихме тяхното безвредно овакантяване от Индия “, сподели Джоли на конференция в Отава.

Джоли сподели, че тези дипломати и техните фамилии към този момент са напуснали Индия, до момента в който 21 канадски дипломати остават в страната.

Джоли добави, че канадското държавно управление няма да отмъсти в натура, като сподели, че това би било нарушаване на интернационалното право.

„ Единственото нещо, което насърчаваме Индия да направи, е да зачита интернационалното право “, сподели Джоли.

Кой беше Хардип Сингх Ниджар?

Ниджар беше открит покровител на основаването на обособена татковина на сикхите, която да включва елементи от Индия и да бъде известна като Халистан.

Според Световната организация на сикхите в Канада Ниджар постоянно е водил мирни митинги против това, което защитническата група назова „ нарушаването на човешките права, което се прави интензивно в Индия и в поддръжка на Халистан “.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се ръкува с министър-председателя на Индия Нарендра Моди преди срещата на върха на водачите на Г-20 в Ню Делхи на 9 септември. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се ръкува с министър-председателя на Индия Нарендра Моди преди срещата на върха на водачите на Г-20 в Ню Делхи на 9 септември. Evan Vucci/Pool/AFP/Getty Images

Движението Khalistan е неразрешено в Индия и се смята за опасност за националната сигурност от държавното управление – редица групи, свързани с придвижването, са посочени като „ терористични организации “ според Закона за (превенция) на противозаконни действия (UAPA).

Името на Ниджар се появи в листата на терористите на UAPA на Министерството на вътрешните работи.

През 2020 година Индийската национална организация за следствие го упрекна, че „ се пробва да радикализира сикхските общности по целия свят в интерес на основаването на „ Халистан “, добавяйки, че той се е „ опитвал да подтикне сикхите да гласоподават за разединение, да пропагандира против държавното управление на Индия и правят насилствени действия.

Поддръжниците на Ниджар отхвърлиха етикета терорист, който съгласно тях се употребява за дискредитиране на Ниджар, чиято гибел шокира и възмути сикхската общественост в Канада, една от най-големите отвън Индия и дом на повече от 770 000 членове на религиозното малцинство.

С предходни репортажи от Рея Могул, Ведика Суд, Сахар Акбарзай и Крис Лау от CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР