Канада е част от международния консорциум, който участва в разработката

...
Канада е част от международния консорциум, който участва в разработката
Коментари Харесай

Airbus и Boeing може да се откажат от поръчката за нови изтребители в Канада

Канада е част от интернационалния консорциум, който взе участие в създаването на моделите F-35. Официалната позиция на последните две канадски държавни управления е, че изтребителите са прекомерно скъпи, само че съгласно Boeing и Airbus условията на министерството на защитата са характерно ориентирани точно към F-35

Производителите на самолети Airbus и Boeing може да се откажат от опцията да вземат участие в превъоръжаването на канадските военновъздушни сили. Причината е, че двете компании считат, че процедурата по подаване на предложения за нови самолети е нагласена по този начин, че поръчката да бъде извоювана от Lockheed Martin, американският производител на изтребители F-35, написа Reuters. Агенцията се базира на двама свои вътрешни източници.

Общо четири компании се състезават за контракта на стойност сред 15 и 19 милиарда канадски $ – Airbus, Boeing, Lockheed Martin и шведската Saab. Канадското държавно управление желае да купи 88 нови самолета, които да бъдат доставени сред 2025 и 2030 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На публично равнище

Boeing и Airbus към този момент са изразили публично своите терзания пред държавното управление, че параметрите на договорката са съответно ориентирани към F-35. Пат Фин, представител на министерството на защитата в Отава, удостоверява публично писмо от най-малко един от производителите, само че без да дава повече елементи. Според него финалните заявки са до 17 юли и има време за промени на условията.

" Продължаваме да приказваме и с четирите производителя ", разяснява Фин пред Reuters. " Вече получихме няколко коментара в смисъл, че в случай че няма промени, компании ще се откажат от подаване на предложения. Разглеждаме тези мнения доста съществено. Не мога да кажа, че ще създадем всяка смяна, която се изиска от нас, само че най-малко от наша позиция към момента разполагаме с четири претендента в наддаването. "

Скъпи или не

Канада се пробва да модернизира въздушните си сили от близо десетилетие. В момента главният аероплан в канадската флота е F-18, които би трябвало да бъдат сменени. Lockheed Martin, която ще достави F-16 на България, в началото не е била част от претендентите, само че през май разпоредбите са изменени по този начин, че компанията да се включи. Още тогава от Boeing са реагирали остро.

" Всички с изключение на Lockheed Martin имат доста мощно изразено мнение по въпроса ", разяснява един от анонимните източници на Reuters. " Комуникираме ясно с държавното управление по отношение на процеса и присъединяване ни в него. "

Канада е част от интернационалния консорциум, който взе участие в създаването на моделите F-35. Първоначално за изтребителите в Канада се заприказва още през 2010 година, когато консервативното по това време държавно управление разгласи, че ще купи 65 изтребителя. Впоследствие държавното управление се отхвърли, а актуалният министър председател Джъстин Трюдо пристигна на власт през 2015 година с заричане, че няма да купува F-35, тъй като изтребителите са прекомерно скъпи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР