Канабисът е опитомен за първи път преди около 12 000

...
Канабисът е опитомен за първи път преди около 12 000
Коментари Харесай

Канабисът е култивиран преди 12 000 години в Китай

Канабисът е питомен за първи път преди към 12 000 години в Китай, откриха откриватели, откакто проучиха геномите на растенията от цялостен ​​свят.

Проучването, оповестено в списание Science Advances в петък, споделя, че геномната история на опитомяването на канабис е била незадоволително проучена спрямо други типове култури, основно заради законови ограничавания, написа Тrafficnews.bg.

Изследователите са събрали 110 цели генома, обхващащи цялостния набор от диворастящи растения, ландрас, исторически сортове и модерни хибриди от растения, употребявани за коноп и лекарствени цели.

Проучването показва, че разпознава " времето и произхода на опитомяването, моделите на дивергенция след опитомяването и актуалното генетично многообразие ".

" Ние демонстрираме, че канабисът е питомен за първи път през ранните неолитни времена в Източна Азия и че всички сегашни сортове коноп и наркотични субстанции се отклоняват от родовия генофонд, показан сега от диви растения и локални раси в Китай ", се споделя в него.

Канабисът се употребява от хилядолетия за текстил и за неговите лечебни и развлекателни свойства.

Еволюцията на генома на канабис допуска, че растението е култивирано за многофункционална приложимост в продължение на няколко хилядолетия.

Смята се, че сегашните високоспециализирани сортове коноп и медикаменти идват от селективни култури, инициирани преди към 4000 години, усъвършенствани за производството на фибри или канабиноиди.

Селекцията е довела до неразклонени, високи конопени растения с повече фибри в главното стъбълце и добре разклонени къси марихуанови растения с повече цветове, максимизиращи производството на смола.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР