Камю описа много ясно как вглеждането в битовия ни живот

...
Камю описа много ясно как вглеждането в битовия ни живот
Коментари Харесай

На война не отиват само старците

Камю разказа доста ясно по какъв начин вглеждането в битовия ни живот разрешава чумата да ни погълне 
Той е към този момент на 80, а другият е на 57. Трябва да интубираме по-младия.  

Ако си мислите, че е имитация от фентъзи разказ, в който пресмятат правото на живот на някого съгласно годините, грешите - това е част от текст на доктор от Ломбардия, където коронавирусът надмина параметрите, които се чакаха от него. Напук на шегите и закачките в интернет и на това по какъв начин се снимаме във Facebook с котарака, на който сме поставили защитна маска. Медикът, който показа във Facebook част от тези проблеми, е българин и вирусолог, работещ в Оксфорд, който непрекъснато поддържа връзка със свои сътрудници в Италия, където  

се случи нещо немислимо - чумата се върна 

И сътрудниците му споделят - не вярвахме, шегувахме се, до момента в който в един и същи миг броят на болните набъбна в геометрична градация. Докато станаха толкоз доста, че към този момент не знаехме къде да ги настаним и нямахме нужната инсталация, с цел да интубираме всички.  

И тръгнали да ги интубират на правилото на кого остават повече години живот. Иначе казано - на възрастните хора, на които така и така Бог каквото им е дал, скоро ще им го вземе, няма смисъл да се отпускат освен животоспасяващи апарати, а и места в лечебните заведения. Решение, което може да вземе единствено Бог, а, както са споделили братя Стругацки, " Трудно е да бъдеш господ ". 

При това - случва се в едни от най-добре оборудваните лечебни заведения в Италия, разполагащи с изцяло съвременна инсталация, само че не и пригодена за обстановка, близка до " Чумата " на Камю. Затова и до неотдавна шегуващите се с измисления вирус наследници на Ромул и Рем се оказаха с блокирани граници и блокирана стопанска система, неразбираемо докога. Поне до тогава, до момента в който ние 

продължаваме да се бъзикаме със съветите 

да си мием ръцете - едните, тъй като така и така си ги мием и препоръките ни наподобяват доста тъпи, а другите, тъй като са уверени, че не миенето на ръце, а домашната ракия цери ковид. Защото българинът е лъв срещу всевъзможни вируси, до момента в който те не му дойдат на прага. Представяте ли си какво ще се случи у нас, в случай че в болничното заведение в Тутракан да вземем за пример би трябвало да интубират най-малко два случая на ковид. Ако би трябвало да чакат двете единствени коли за спешна помощ на София да ги закарат до Пирогов? Първо ще пребият лекаря и водача на колата за спешна помощ, след това ще питат дали е ковид. 

А същинската отговорност е другаде - в случай че опасността е толкоз огромна, за какво страната не се пробва да закупи нови апарати? Защо не купиха маските още преди седмица? Много просто - тъй като сега никой не знае размера на същинската опасност и всички играем на сляпа баба, само че я назоваваме спешни ограничения. 

В последна сметка, макар всички препоръки, които предлагат по-възрастните хора да се пазят от вируса, какво прави страната за по-практичните и превантивни ограничения? Пенсиите до през вчерашния ден се даваха на големи опашки в пощите, а в случай че пенсионерът искаше да си заплати и налозите, трябваше да премине на прилежащото гише, където също има опашка, нима се болести и там. Служителки в аптеки споделиха, че са си свалили маските, които са им раздали, тъй като другояче пациентите не разбирали какво им споделят. В страни като Италия се мина на 

доставка на храни по домовете на пенсионери 

- у нас продължаваме да гледаме унили опашки в супермаркетите, с цел да може хората да се презапасят с самун и консерви при положение, че са прихванали вируса. Няма да се учудя, в случай че скоро минем и на купонна система. На хората под карантина било препоръчано да изплащат заеми и ипотеки със забавяне - попитайте коя банка предлага облекчения даже и единствено за компании, чиито заплащания зависят от контрагентите им в Италия? 

Предложили били на хората да употребяват електронните услуги на институциите - аланкоолу, какъв брой хора над 75 години познавате, които могат да си платят налога от смарт телефона, или най-малко от компютъра? А след случая с кражбите на персонални данни какъв брой пенсионери ще ви поверят налога на единствения си апартамент или сметките си за парно? В деня на пенсиите шествието поща - Топлофикация - ЧЕЗ - Софийска вода е наложителна дестинация за заразяване с ковид за хората, за които страната така и така не мисли. И без това единствено точат пенсионната система. 

Да не приказваме за обстановката, в която при перманентната почивка за децата единствената опция да гледат внучето се оказват баба и дядо. Кой на кого ще съобщи вируса, както и суматохата и нервността към него, не е доста ясно. Но е ясно главното - у нас животът на възрастните хора не се цени. На децата също. И двете групи не създават принадена стойност. В своя разказ " Чумата " Камю разказва обстановка, пред която сега сме сложени всички. Десетки хора 

преустановяват личния си живот и позволяват 

в тях да се настани страхът. В последна сметка се оказва, че тъкмо той е чумата. Нека въпреки всичко не разрешаваме на страха да надделее над това, което е наш живот сега. Не познаваме вируса, само че познаваме страха. Нека не позволим на война с него да отидат единствено старците.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР