Кампусът на Apple в Купертино, Калифорния, вече е завършен ©

...
Кампусът на Apple в Купертино, Калифорния, вече е завършен ©
Коментари Харесай

Аpple планира да инвестира 30 млрд. долара в САЩ, ще плати 38 млрд. данък

Кампусът на Apple в Купертино, Калифорния, към този момент е приключен

© Noah Berger Още по тематиката
Франция стартира следствие против Apple за " планувана обезценка " на остарели модели iPhone
9 яну 2018
Големите софтуерни компании ще се уголемяват и през 2018 година

Дигиталната реклама, онлайн търговията и облачните услуги ще движат възхода им
4 яну 2018
Няколко значими софтуерни събития от последните 12 месеца

... които към този момент трансформират всекидневието ни
31 дек 2017 Американската софтуерна компания Apple даде обещание да влага повече от 30 милиарда $, с цел да разшири бизнеса си в страната в резултат на огромната промяна на данъчното законодателство в Съединени американски щати от края на предходната година, даже това да провокира заплащането на еднократен налог от 38 милиарда $ за репатрирането на задграничните облаги, оповестява Financial Times.

Технологичният колос разгласи, че вложенията включват основаването на нов кампус, центрове за данни и повече от 20 хиляди работни места в Съединени американски щати. Това би спомогнало на компанията да способства с 350 милиарда $ за щатската стопанска система в идващите пет години, макар че към този момент не излиза наяве по какъв начин тъкмо е изчислена тази сума.

Голяма част от този принос ще пристигна от авансово планувани покупко-продажби с локални снабдители, които ще доближат 55 милиарда $ през 2018 година Ангажиментът е огромен за Apple, откакто през 2016 година новоизбраният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп обществено разкритикува компанията за това, че разчита на веригата си от снабдители в Китай, заявявайки пред New York Times, че ще " накара Apple да построи огромен цех в Съединени американски щати ". Отговорността на Apple се усилва след промяната за данъчно облагане, от която беше облагодетелствана.

Apple и налозите

Еднократното заплащане на налози в размер на 38 милиарда $ " евентуално ще бъде най-голямото такова по рода си до момента ", оповестиха от компанията в сряда.

" Обещах, че политиките ми ще разрешат на компании като Apple да върнат назад големи суми пари в Съединени американски щати ", разяснява американският президент Доналд Тръмп във връзка проектите на компанията от Купертино.

Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук обаче сподели пред ABC News, че републиканският налог е единствено частично виновен за този ход. " Вярвам, че данъчната промяна ще докара до основаването на работни места и бързо разрастваща се стопанска система ", добави той.

В имейл в сряда Apple оповестиха, че ще дават на всичките си чиновници бонус от 2500 $, което съгласно Тим Кук демонстрира " поддръжката ни към екипа и нашето доверие в бъдещето на Apple ". Съобщението идва, откакто необятен кръг от американски компании се ангажираха да засилят локалните вложения и да покачат заплатите и бонусите за американските си чиновници, следвайки измененията в данъчното законодателство.
Walmart разкри проектите си да увеличи минималната часова ставка от 9 на 11 $, а Fiat Chrysler разгласи, че ще даде
бонуси в размер на 2000 $ на към 60 хиляди чиновници.

Производителят на iPhone уголемява фонда си за нововъведения от 1 до 5 милиарда $. Фондът към този момент влага стотици милиони долари в американски снабдители, в това число Corning, производителят на стъкло за екраните на iPhone, и Finisar, чиито оптични съставни елементи се употребяват в камерата на iPhone.

Планът за създаване на нов кампус идва единствено няколко месеца откакто компанията откри Apple Park в Купертино. Новите уреди, чието местоположение към момента не е оповестено, ще бъдат ориентирани към техническата поддръжка на продуктите на компанията и ще оказват помощ за основаването на повече от 20 хиляди нови работни места в Съединени американски щати през идващите пет години.
Още планувани вложения на стойност 10 милиарда $ ще дойдат от центровете за данни, които поддържат приложенията App Store, iTunes и iCloud.

" Ние имаме вяра надълбоко в силата на американската досетливост и концентрираме вложенията си в области, в които можем да имаме директно влияние върху основаването на работни места и готовността за работа. Ние имаме надълбоко възприятие на отговорност да връщаме на нашата страна и на хората, които ни оказват помощ да реализираме нашия триумф ", декларира още Тим Кук.

" Създаването " на работни места не е същото като наемане

Apple съобщи, че компанията възнамерява да сътвори над 20 хиляди нови работни места. Ключовата дума " основаване ", която Apple в действителност обича да употребява, когато разисква работни места, може да бъде тълкувана и по друг метод, разяснява MarketWatch. Компанията има страница на уеб страницата си, отдадена на " основаването на работни места ", като твърди, че е " виновна за основаването на 2 млн. работни места " в Съединени американски щати.

В момента в американските офиси на Apple работят 84 хиляди души. Справка в Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища демонстрира, че тя има 132 хиляди чиновници на цялостен работен ден в целия свят, което допуска, че към една трета от тях работят в чужбина.
Една четвърт от двата милиона работни места, за които Apple твърди, че е виновна, са позиции посредством доставчиците на Apple в Съединени американски щати. " От хората, които създават съставни елементи за нашите артикули, до хората, които ги популяризират и доставят, Apple директно или непряко поддържа стотици хиляди щатни бройки в Съединени американски щати ", споделя Apple на страницата си.

Apple не е дала отговор на запитването на MarketWatch за изясненост по отношение на изказванията за основаване на работни места.

След оповестяването на новината от Тим Кук акциите на Apple през вчерашния ден нарастнаха с 1.65%, до 179.10 $ за брой. Пазарната капитализация на компанията сега надвишава 911 милиарда $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР