Къмпингите в България са се увеличили двойно в сравнение с

...
Къмпингите в България са се увеличили двойно в сравнение с
Коментари Харесай

Вълев: Общините да си унифицират правилата за къмпингите

Къмпингите в България са се нараснали двойно спрямо 1983 година Броят на местата за къмпингуване нараства с 10% на годишна база, заяви в интервю пред БНР Веселин Вълев, уредник на Изложение в София.

" През последните години се следи мощен подтик, след COVID-19, и към днешна дата има над 170 места за кемпери, каравани и палатки ", сподели Вълев.

Той изясни, че няма обединен стандарт за къмпингите в Европа, само че има авторитетни организации със лични системи за оценка. " Българските къмпинги като цяло дават отговор на положителните стандарти в Европа. Има и неприятни, само че болшинството от къмпингите се построяват със СПА, минерален басейн и ултра улеснения. А западните туристи ги правят оценка като високо равнище ", разяснява Вълев.

Според нашето законодателство построяването на къмпинг се приравнява на построяването на хотел, изискват се същите документи, макар че " може да не ти се наложи да лееш бетон ".

Според Вълев би трябвало да се облекчи режимът и вложителите да влязат на пазара.

" При къмпингите всички документи минават на локално равнище и вложителите са подвластни от тях. Има потребност от унифициране на разпоредбите, тъй като другите общини изискват разнообразни документи. Липсата на закон разрешава да се къмпингува по язовири, реки, планини и лятото е цялостно с хора без да има ред и чистотата, което е проблем ", предложи уредникът на ревюто.

И изясни, че " когато се одобряват единни правила за къмпингуването ще има ред. И освен закон, само че да има и надзор от локалните управляващи. Така България ще дръпне на европейско равнище като привлекателна дестинация. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР