Кампанията за прием на първокласници в столичните училища наближава. Подаването

...
Кампанията за прием на първокласници в столичните училища наближава. Подаването
Коментари Харесай

Прием в I клас: Как се доказва на кой адрес живее детето?

Кампанията за банкет на първокласници в столичните учебни заведения наближава. Подаването на документи стартира на 16 април, понеделник, и ще продължи до 16 май, сряда. Както е известно, водещият аршин в променената тази година разпоредба е близостта на учебното заведение до постоянния/настоящия адрес на детето, като най-голяма тежест има уседналостта - т.е.постоянният/настоящият адрес на детето в прилежащия регион на определеното учебно заведение да не е променян в последните най-малко 3 години преди подаване на заявката. Тогава то попада в така наречен I група при класирането, която би трябвало да му подсигурява банкет в мечтаното образователно заведение.

Помолихме специалисти от Столична община да отговорят на някои постоянно задавани въпроси за това по какъв начин родителите потвърждават адреса на детето, в какъв период и прочие

ВАЖНО е да се означи, че адресът на детето съвсем постоянно съответствува с адреса на майката. Това значи, че при разнообразни непрекъснати адреси на майката и бащата те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат разнообразни сегашни адреси, актуалният адрес на майката е сегашен адрес и за детето.

- Как се удостоверява къде е адресът на детето?

Ако детето кандидатства по непрекъснат адрес, се показва Оригинал на уверение за промени на непрекъснат адрес на детето, издадено от съответната районна администрация (Приложение номер 16 към член 24, алинея 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението);

Ако детето кандидатства по сегашен адрес, се показва оригинал на Удостоверение за промени на сегашен адрес на детето, издадено от съответната районна администрация (Приложение №17 към член 25, алинея 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението);

Изискването на член 43, алинея 3 от наредбата на МОН е удостоверенията да бъдат издадени преди датата на подаване на заявката, т.е. до 15.04.2018 година в това число, според Приложение №1 от Системата на Столичен общински съвет.

- В какъв период би трябвало да се извади това уверение?

То се показва при записването на детето, т.е. откакто е излязло класирането. Удостоверенията би трябвало да са настоящи (не да вземем за пример извадени преди година-две по различен повод).

- Когато детето има разнообразни непрекъснат и сегашен адрес, кой от двата важи? Може ли да се употребява непрекъснатият, в случай че той е в региона на пожеланото учебно заведение?

Кой адрес да уточни, е право на избор на родителя/родителите според от това кой е по-благоприятен за ученика в пожеланото учебно заведение.

- При подаване на документите за кандидатстване ли се показва удостоверението за адрес или при записването?

Представя се едвам при записването на първокласника. При кандидатстване се подава единствено заявление.

- Може ли да се употребява адресът на бащата, в случай че той е друг от този на майката и е в региона на пожеланото учебно заведение?

Не, не се употребява адресът на бащата, а се кандидатства с адреса на детето, който може да съответствува с адреса на бащата в плануваните от Закона за гражданската регистрация случаи, които нагоре са представени.

Ако родителите държат детето да кандидатства с адрес, съвпадащ с адреса на бащата, могат и в този момент да трансформират в общината адреса на детето, само че тогава ще попаднат в IV група. Тя въпреки всичко дава шансове за банкет.

- За всяко учебно заведение поотделно ли се вади уверение за адрес?

Не, единствено едно. Причината е, че то се показва в учебното заведение при записването на първокласника в определеното учебно заведение.

- Лично майката ли би трябвало да извади удостоверението?

Не, може и бащата.

- Оригинал или фотокопие се носи в учебното заведение?

Представя се един оригинал на удостоверението.

......

Експертите прецизират, че Сиситемата за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община е създадена в сходство с условията на член 43 от Наредба №10/01.09.2016 година за организация на дейностите в учебното обучение, издадена от министъра на образованието и науката. В наредбата на МОН и надлежно в системата на СОС, водещ аршин е близостта на учебното заведение до постоянния/настоящия адрес на детето.

При съблюдаване на водещият аршин децата, за които е подадено заявление за приемане в учебното заведение, се разпределят в четири групи. За разпределянето в групите се взема посоченият в заявката адрес, който е по-благоприятен за ученика. Приемът в учебно заведение се реализира поредно по реда на групите, като първо се одобряват децата от първа група.

Това са наложителните условия на Наредба №10 на МОН, които са залегнали в системата на Столичен общински съвет и чието съблюдаване е императивно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР