Кампанията за избор на главен прокурор преминава през полярни оценки

...
Кампанията за избор на главен прокурор преминава през полярни оценки
Коментари Харесай

Даниела Машева: Процедурата по назначение на нов главен прокурор е прозрачна

Кампанията за избор на основен прокурор минава през полярни оценки и мнения. До избора остава по-малко от месец. И макар, че Иван Гешев е единственият претендент, Висш съдебен съвет би трябвало да чуе визията му за ръководство на прокуратурата в идващите 7 години и да гласоподава с минимум 17 гласа " за ", с цел да оглави той Прокуратурата. За избора говорихме в студиото на " Още от деня " с Даниела Машева от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Във Висш съдебен съвет постъпи писмо от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, в което той изиска да се прегледа постановените актове на Иван Гешев всъщност. Предстои идната сряда да бъде прегледан отчетът на Комисия по атестиране и състезанията по отношение на притежаваните от претендента професионални качества. Този отчет е бил признат единомислещо от комисията на 16 септември. Предстои внасянето му дружно с отчета на Етичната комисия. На съвещанието ще бъде прегледано и настояването на Панов за спомагателна информация и настояването му за разглеждане на актове всъщност, изясни Машева.
Даниела Машева: До тук настоящата препоръка за господин Гешев демонстрира, че той има оптималната оценка, сложена за своята работа, която е доста добра. Поради това, Комисия по атестиране и състезанията смята, че към сегашния стадий не са на разположение учредения за преразглеждане на този отчет.
По нейни думи те не могат и нямат право да преразглеждат оценката, тъй че не може да се преглеждат и актовете на Гешев всъщност.

Правилата за избор на нов основен прокурор провокираха дискусия. Обществото попита за какво единствено прокурорската гилдия има право да предлага претендент за основен прокурор.
Даниела Машева: С промените, които бяха направени през 2016 година в Конституцията и в Закона за правосъдната власт това е само единствено в пълномощията на прокурорската гилдия.
Тя е на мнение, че процедурата по предопределение на нов основен прокурор е транспарантна. Тя отхвърли да има кадруване на мрачно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР