Кампанията се организира всяка година на големия християнски празник Цветница

...
Кампанията се организира всяка година на големия християнски празник Цветница
Коментари Харесай

Повече от 100 души дариха кръв на Цветница

Кампанията се провежда всяка година на огромния християнски празник Цветница от Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/ и Българския червен кръст, и е с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това оповестиха от БЧК.

От една единица дарена кръв се получават четири съставния елемент. Добре е на пациентите да се прелива единствено тази съставна част, от която те имат потребност.
По този метод един донор действително може да помогне на четирима души, е споделила шефът на НЦТХ проф. Фани Мартинова при откриването на Националната акция за поощряване на безвъзмездното и непринудено кръводаряване. Тя е благодарила на всички, които са избрали в днешния празничен ден да се включат в благородната самодейност, изключително на тези, които са го създали за първи път.

По последни данни, в България с 85 %, трайно доминира така наречен родствено кръводаряване, а безвъзмездното, каквато е и задачата на днешната акция, заема едвам 25 %.

Стремежът е посредством неговото разпространение доброволното дарителство да доближи 100 % в международен мащаб, защото е от изключителна значимост за обезпечаването на задоволителни количества кръв и кръвни артикули, нужни за лекуването на хиляди пациенти, показват от БЧК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР