Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати

...
Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати
Коментари Харесай

Съдът окончателно потвърди ревизионния акт на Николай Бареков

Кампанията, с която Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати през 2014 година, е финансирана и с присвоени от КТБ пари.

© Юлия Лазарова Близо четири години откакто НАП-Пловдив издаде данъчно-ревизионен акт на някогашния водещ и изпълнителен шеф на ТВ7 и сегашен евродепутат от обединението ВМРО- " България без цензура " Николай Бареков, Върховният административен съд дефинитивно го удостовери.

През февруари 2015 година шефът на Дирекция " Обжалване и данъчно-осигурителна процедура " – Пловдив издава въпросния акт, с който открива спомагателни данъчни отговорности в общ размер на 26 011.80 лева главница и лихви в размер на 9 401.33 лева за годините от 2008 до 2012.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Николай Бареков апелира акта, само че Административен съд - Пловдив го удостовери, след това Върховният административен съд (ВАС) анулира решението и върна делото за ново разглеждане. Съдът в Пловдив още веднъж удостовери акта на данъчните, Бареков апелира и по този начин се стигна до постановеното преди седмица дефинитивно решение на Върховен административен съд. Част от тези отговорности (за 2008 година, които са към 6 хиляди лева.) евентуално ще бъдат погасени по отминалост.

Основният спор по делото беше дали Национална агенция за приходите са пресметнали разноските от служебните пътувания на Бареков, като съгласно последния те са били сметнати неправилно като персонални. В отговор на това несъгласие съдът в Пловдив отбелязва, че " огромна част от направените разноски съгласно банковите извлечения съставляват разноски за персонални потребности (покупки на първокласни артикули в разнообразни страни, градове, летища и магазини на марките: Louis Vuitton, Donna Karan, United Colors of Benetton, Armani Jeans, Sportstaff, Sergio Rossi, Hugo Boss, Calvin Clein, Gucci, Dolche & Gabbana, Christian Dior, Chanel, Sarl Arianie, Victoria`s secret и др.), които не би могло да бъдат приспаднати от начислените като разход суми за дневни и квартирни пари. В последна сметка, без значение от изискани документи за пътуванията в чужбина, от жалбоподателя Б. не са показани документи, установяващи осъществени разноски за пътувания в чужбина. "

Ревизията против Бареков стартира в подтекста на банкрута на КТБ. От материалите по делото против главния акционер в банката Цветан Василев излиза наяве, че той обилно е финансирал някогашния водещ - и като физическо лице (със прикрит заем от банката за 1 млн. лева е купена къща в кв. Симеоново), и политическата му акция (според показанията по делото парите са били давани първо в пликове, а най-после и в чувал). Въпреки това управляванта от сегашния евродепутат телевизия ТВ7 (в чийто мениджмънт е взел участие и сегашният и.д. общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков) банкрутира със отговорности за десетки милиони.

И в случай че Николай Бареков, който е претендент за втори мандат в Европейския парламент, загуби борба с данъчните, то той се употребява с цялостна защита от страна на прокуратурата. През 2014 година от държавното обвиняване оповестиха, че стартират инспекция във връзка телевизионни репортажи, разкриващи съмнителни обстоятелства по финансирането на акцията на " Българя без цензура ", само че след това отхвърлиха да дават каквато и да е било информация по случая.

От разпореждане на прокуратурата по сигнала на деятелите от " Протестна мрежа " от 2014 година против Цветан Василев, Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Николай Бареков стана ясно, че по повдигнатите въпроси към някогашния водещ има формирано досъдебно произвеждане. Пет години по-късно прокуратурата отхвърля да дава информация за неговата орис. Вероятното пояснение за това е, че Бареков е един от ярките бранители на основния прокурор Сотир Цацаров, а през 2013 година, в подтекста на следствието " Костинброд ", планувано против ГЕРБ, организираше и манифестации в негова поддръжка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР