Кампанията с хиляди жени по света, които говорят за случаи

...
Кампанията с хиляди жени по света, които говорят за случаи
Коментари Харесай

MosqueMeToo - кампанията срещу сексуалния тормоз достигна до Саудитска Арабия

Кампанията с хиляди дами по света, които приказват за случаи на полов тормоз, премълчавани от години, продължава да е обект на разногласия по света - дали не се трансформира в " лов на вещици ", дали над упрекнатите не тегне клеймо, преди изказванията против тях да са потвърдени, дали не се преекспонира.

Тя обаче промени света освен с няколко прекъснати контракта в Холивуд, една премия на списание " Тайм " и най-важното - по-голяма видимост на казуса. По-незабелязано остана друго, не по-малко значимо въздействие - върху всекидневно считания за закостенял свят на вярващите мюсюлмани. В случая - мюсюлманки.

#MosqueMeToo стартира с история не отпреди 30 години, а от 2013 година За нея описа египетско-американската феминистка и журналистка Мона Елтахауи в " Туитър " и този месец напомни за нея, употребявайки хаштага. Тя показа за случай на полово посягане, до момента в който правила поклонението хадж, наложително за всеки набожен мюслюлманин през живота му. Обясни, че е била въодушевена от обява във " Facebook " на пакистанката Сабика Хан, също нападната в Мека и " нападателно опипвана " няколко пъти по личните си думи.

Други консуматори стартират да споделят изявленията и на двете дами в обществените мрежи. Някои от създалите го или хора, видели постовете ѝ, също стартират да употребяват хаштага ѝ. За 24 часа той се появява в 2000 изявления, а съгласно Би Би Си за дни се трансформира в една от десетте най-ярки трендове в измежду потребителите, употребяващи фарси в " Туитър ".
Furthermore, @ifeanyiarua85, I am calling this #MosqueMeToo in recognition of dynamics of communities of faith that silence women. Secular communities -such as Hollywood & Weinstein -have also silenced women.Every community has dynamics that silence women sexual assault survivors
— Mona Eltahawy (@monaeltahawy) February 6, 2018
Смята се, че към два милиона мюсюлмани подхващат поклонението хадж всяка година, съгласно дните, в които това изисква употребяваният от исляма лунен календар. Мнозина други правят така наречен " умра " - поклонение по друго време на годината - само че в дните на хадж саудитският град Мека се изпълва със стотици хиляди гости от целия свят.

Много от употребяващите хаштага настояват, че въпреки да съблюдават недвусмислените условия на исляма да носят непретенциозно, непредизвикващо пристрастености облекло и да носят хиджаб, и в най-светите места за религията като Мека и Медина стават обект на полов тормоз.

Дори по време на умра, когато скупчванията на поклонници не са толкоз значими, няма гаранция за сигурността, изяснява за изданието The Middle East Eye 33-годишната Салма Омар от Кайро. Тя твърди, че ѝ се е случвало два пъти за няколко години - и на умра, и на хадж малко по-късно. Във втория случай до момента в който се въртяла към свещения камък Кааба (към който мюсюлманите по целия свят гледат при молитва), чужд мъж почнал да се отърква в тялото ѝ. Първо помислила, че е неточност, само че откакто се случило няколко пъти, тя се обърнала и се натъкнала на мъж, който я следил и ѝ се усмихвал. Според Омар полицията мъчно може да помогне в такива случаи - не и в множеството, участниците в което мъчно биха моги да си проправят път до чиновниците на реда.

Фотогалерия: На поклонение в Мека >

Какво ще последва

В Иран акцията към този момент не е обвързвана единствено с хаджа - някои консуматори там настояват, че носенето на хиджаб в ислямската република ни минимум не ги защищава от похищения в градска среда, както управляващите се пробват да потвърдят с плакати и надписи по улиците. В Египет, където хиляди дами описват, че са били унизени по улиците, хаштагът също надвиши предназначението си.

Към акцията в " Туитър " - достигнала и до интернационалните медии - заваляха и рецензии. Потребителки на мрежата написаха, че в действителност усещат цялостна сигурност в Мека. Други предизвестиха, че чакат доста дами да премълчат макар желанието си да опишат сходни истории от боязън, че ще бъдат жигосани в обществото и упрекнати даже в осквернение. Самата Сабика Кан написа, преди да опише историята си, че в началото се е въздържала да опише това, с цел да " не нарани религиозните усеща " на потребителите, до които ще доближи обявата ѝ.

 MosqueMeToo - акцията против половия тормоз доближи до Саудитска Арабия
© Associated Press

#MosqueMeToo основава и един непряк проблем. мюсюлманките, най-сетне разказали историите за полово принуждение, в този момент ще би трябвало да се оправят и с всички тези хора по света, които ще употребяват историите им, с цел да оправдаят стандартите си, написа на страниците на " Слейт " Айман Исмаил. " Престъпления са били осъществени в най-свещените места за исляма и е време (извършителите да поемат) отговорност, " написа Исмаил. После обаче прибавя, че в отговорите на изявления #MosqueMeToo се срещат както голям брой нападателни техни съперници - твърдящи, че на дамите е платено, с цел да правят " антимюсюлманска агитация ", - по този начин и ксенофоби и съперници на исляма.

" Добре осъзнавам, че мюсюлманските дами за сред чука и наковалнята: ислямофоби и расисти, които демонизират всички мюсюлмани мъже, и общността ни която пази всички мюслюмани мъже, " написа самата Мона Елтахауи за " Слейт ". " Никоя от тези страни не я е грижа за дамите мюсюлманки. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР