Кампанията на руския опозиционер Алексей Навални в руската провинция преди

...
Кампанията на руския опозиционер Алексей Навални в руската провинция преди
Коментари Харесай

Предизборната тактика на Алексей Навални тревожи властите в Русия


Кампанията на съветския опозиционер Алексей Навални в съветската провинция преди президентските избори през пролетта граничи с гражданско непокорство, написа съветският вестник " Независимая газета ". По думите на Леонид Волков, оглавяващ щаба на Навални, локалните управляващи в Русия най-често отхвърлят да му разрешат декларирани манифестации, без да оферират други възможности.

Навални стана прочут с следствия за корупция измежду високопоставени представители на съветските управляващи и близки до Кремъл олигарси. Той разгласи, че ще се кандидатира за президент, само че правосъдна присъда за финансови злоупотреби, която съгласно него е политически стимулирана, му не разрешава да се явява на избори.

Волков споделя, че адвокати на опозиционера апелират противозаконните отводи по правосъден ред и към този момент са спечелили ред такива каузи. От 120 декларирани манифестации тази седмица са получени отводи за 75, в 16 града кметствата са наложили друго време и дата, от 19 града няма отговор, а 5 оферират несъответствуващ терен.

Щабът на Навални ще съблюдава закона и ще организира единствено позволени акции, " само че знаем да четем закона и в случай че управляващите не са дали отговор в точния момент, не са предложили различен терен или не са го създали съгласно закона, такава акция се счита за съгласувана. Тази позиция съответствува с позицията на Върховния и на Конституционния съд " на Русия, споделя Волков.

" Като неофициален водач на съветската съпротива Навални би трябвало да показва непреклонност и да върви до дъно. За него всеки резултат е реклама. А и отпадат обвиняванията, че той самият е план на някоя от кремълските кули ", разяснява политологът Константин Калачов.

Но решимостта на екипа му да върви до дъно ще провокира противоположни обвинявания, че Навални излага хората на риск, че за него те са просто пешки, някакъв консуматив, прибавя специалистът.

Тактиката на Навални тревожи освен локалните управляващи, само че и федералния център, показва той. Опозиционерът приказва с хората на понятен език, моли към болшинството и доверието към него пораства, по тази причина " рейтингът му може да стане проблем за Кремъл ", разсъждава Калачов пред вестника, представен от Би Би Си.

Според аналитика Николай Миронов е имало мълчалив сигнал от Москва и възбраните за манифестации на Навални по места са били неизбежни. Екипът му умишлено върви против системата и ненапълно я предизвика, само че " неразрешените акции са преференциални за самата власт - тя може да посплаши хората с гражданска война и да откри несъгласните в съответния район ".
Волков позволява, че Навални може да бъде задържан някъде в провинцията, само че " акцията ще продължи при всяко състояние ". Според политолога Калачов обаче екипът на опозиционера няма да събере доста народ без своя водач.

Междувременно Навални е подал поръчка за избирателен протест в Санкт Петербург на 7 октомври, когато е рожденият ден на президента Владимир Путин, отбелязва " Обшчая газета ".

Опозиционерът декларирал, че ще се срещне със симпатизантите си, даже в случай че локалните управляващи не разрешат акцията, а след нея ще провежда " спокойно шествие ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР