Кампанията, която се води с цел да се попречи на

...
Кампанията, която се води с цел да се попречи на
Коментари Харесай

САЩ: Започват съдебни спорове в опит да се забрани на Тръмп да участва в президентските избори

Кампанията , която се води за да се попречи на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се кандидатира още веднъж за Белия дом , изтъквайки присъединяване му в по този начин наречения „ протест “ , навлиза в нова фаза тази седмица, когато в два щата са планувани чувания по правосъдни каузи, които може да стигнат до Върховния съд на страната, съобщи „ Associated Press “.

Днес стартира едноседмично чуване по един от исковете за недопускане на Тръмп до изборите в Колорадо , а в четвъртък е планувано показване на устни причини пред Върховния съд на Минесота по отношение на претекстовете за възбрана на някогашния президент да взе участие в конкуренцията на изборите в този щат.

Независимо дали съдиите ще оставят някогашния водач в изборните описи, или ще го отстранят, техните решения евентуално ще бъдат обжалвани неотложно , вероятно пред Върховния съд на Съединени американски щати. Най-висшата правосъдна инстанция на страната в никакъв случай не се е произнасяла по тази наредба от епохата на Гражданската война в 14-та корекция , която не разрешава на лица, положили, които са клетва да съблюдават конституцията, а по-късно са „ взели участие в протест “ против нея, да заемат висши длъжности.

Тръмп дефинира правосъдните каузи като „ интервенция в изборите “ . Адвокатите му настояват, че клаузите в наредба на Конституцията, която не е употребена от 150 години, не са толкоз елементарни и би трябвало да се преглеждат задълбочено. Защитата твърди още, че някогашният президент в никакъв случай не е „ взел участие в протест “ , а просто е упражнявал правото си на свободно слово , с цел да предизвести за изборните резултати, които не е считал за законни. „ Коментарите на Тръмп “ не се приближават до концепцията за „ подстрекаване “ , да не приказваме за „ присъединяване “ в протест “ , пишат юристите му в тъжба по делото в Колорадо , като акцентират образци за случаи, в които създателите на Трети раздел в Конгреса са отказали да го употребяват против хора, които единствено риторично са подкрепяли Конфедерацията.

В причините при чуването в Колорадо може да се включат показания на очевидци на нападението от 6 януари или на други значими събития по време на напъните на Тръмп да анулира хода на изборите. Самоличността на очевидците е скрита досега, в който те се явят на разпит, което е част от напъните на съда да ограничи разгорещената изразителност и заканите, които разпалиха напрежение в наказателните процеси против Тръмп.

Очаква се юристите да се задълбочат в историята на съставянето на наредбата в 14-ата корекция и нейното потребление сред приемането ѝ през 1868 година, както и в Закона за амнистията през 1872 година Правният казус по въпроса е нищожен – толкоз, че специалистите даже стигнаха до спор за смисъла на едно дело от 1869 година, написано от Салмон Чейс, който тогава е бил ръководител на Върховния съд на Съединени американски щати, само че се е произнесъл единствено като апелативен арбитър.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР