Кампанията, която се организира от Национална мрежа за децата, настоява

...
Кампанията, която се организира от Национална мрежа за децата, настоява
Коментари Харесай

Кампания за промяна в системата за детско правосъдие

Кампанията, която се провежда от Национална мрежа за децата, упорства още за анулация на Закона за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните, настоящ от 1958 година, закриване на поправителните интернати и въвеждане на модерни и ефикасни ограничения за работа с децата причинители.

Другата цел на акцията е основаване на схващане в обществото, че проблематичните деца са деца в риск и най-често постъпките им са зов за помощ, защото те са били жертви на принуждение, тормоз, неглижиране, живот в последна беднотия.

Всяка година над 10 000 деца в България са наранени от 60-годишния Закон за битка против противообществените прояви. Някои от тези деца (които постоянно нямат поддръжката на фамилията си за излизане от сложната ситуация) са наказвани за прояви, за които в множеството случаи възрастните не търпят наказания: бягство от вкъщи, скитане, милостиня, кражба на хранителни продукти…

Кампанията започва с нетрадиционно събитие в столичен мол. Беше показана игра, наречена "Не ме съди, дребосъче “, която е метафора на в този момент настоящия Закон за битка против противообществените прояви.

Показано бе и видео със обществен опит, който Национална мрежа за децата провежда с присъединяване на родители. То демонстрира жестокостта на системата към „ ничиите “ деца.



Хаштагът на акцията е #НеМеСъдиЧовече
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР