Кампанията има за цел да ограничи попадането на неизползваемите гуми

...
Кампанията има за цел да ограничи попадането на неизползваемите гуми
Коментари Харесай

Столичната община събира стари гуми, бори мръсния въздух

Кампанията има за цел да ограничи попадането на неизползваемите гуми на сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни, заяви по БНР Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

От предходната седмица стартира и акция за събиране на остарели облекла. Засега контейнерите има на три места в София - в регионите "Оборище ", "Слатина " и в "Люлин 7 ", добави Асенова.

Целта на тези контейнери е жителите, в случай че имат остарели, ненужни облекла, които няма да употребяват към този момент, да ги предадат там, с цел да може по-късно ние да ги предадем за следващо оползотворяване по реда, а не да попадат в сивите железни кофи и да отидат в нечии ръце и да се употребяват за други цели (за горене).

Призовавам жителите да бъдат по-активни и от през днешния ден натам да предават на тези места. Ние мислим и нови, тъй че да може да има допълнително региони на София такива контейнери, уточни още Асенова, като подсети на строителните компании да съблюдават условията за непорочност. Тя добави, че инспекциите не престават.

Системата на Българска академия на науките не отчела замърсяването на въздуха

Експертът по ръководство на околната среда и ресурсите Боян Рашев, който също разяснява тематиката за замърсяването на въздуха, означи, че на практика българското законодателството разпорежда цялата отговорност за ограниченията, свързани с качеството на въздуха на общините, които обаче нямат нужните властови лостове, с цел да вземат решения и ги осъществят.

В България общо взето цялата отговорност е върху общините по закон, те обаче нямат лостовете да вземат най-важните решения. Най-сетне има министър на околната среда, който доста ясно съобщи, че качеството на въздуха на него му е приоритет номер едно, означи Боян Рашев.

Той обаче акцентира, че един от най-важните проблеми е обвързван с горенето на дърва за отопление. Според него за задачата на контрола и измерването на изгорелите газови от колите е належащо и КАТ да бъдат оборудвани с газови анализатори.

Експертът означи също, че равнищата на замърсяване на въздуха в този момент в действителност са по-ниски в сравнение с преди десетилетие или повече. Ако тази система я имаше примерно преди 10 години, та щеше да демонстрира доста по-голямо замърсяване в сравнение с в този момент. Според него виждаме огромните епизоди на пиково замърсяване, тъй като в този момент са единични, а до преди няколко години са били непрекъснати. В момента го виждаме, тъй като въпреки всичко има и моменти на чист въздух, разяснява специалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР