Кампания за ранно диагностициране на рак на белия дроб инициира

...
Кампания за ранно диагностициране на рак на белия дроб инициира
Коментари Харесай

Стартира пилотен скрининг за рак на белия дроб

Кампания за ранно диагностициране на рак на белия дроб инициира Дружество по Кардиоторакална Рентгенология в партньорство със Сдружение „ Въздух за здраве “. Онкологичното заболяване е измежду най-смъртоносните и скъпи за лекуване.

Статистиката демонстрира, че един на всеки 15 души заболява от рак на белия дроб, като това е най-честият рак при мъжете над 45 години и третият по периодичност при дамите. Само 2% от пациентите с късно открито заболяване от този тип претърпяват 5 години след слагане на диагнозата.

Шансът при ранно разкриване е 80%. За страдание, ракът на белия дроб доста рядко дава признаци, преди да е станало късно. Единственият потвърден метод за навременно му разкриване е посредством всеобщ скрининг.

Затова Дружество по Кардиоторакална Рентгенология и съдружие „ Въздух за здраве “ започват пилотен скринингов план за ранно определяне на болестта.

Проектът „ Заедно против рака на белия “ е част от дарителската акция на Райфайзенбанк „ Избери, с цел да окажеш помощ “ и набира средства за реализация дружно с други 22 здравни, обществени, културни и екологични дела. Проектите могат да бъдат подкрепени през дарителската платформа izberi.rbb.bg.

Целта на „ Заедно против рака на белия дроб “ е да се изготви логаритъм, по който да се организира скрининг на рака на белия дроб. В рамките на плана ще се изследва пилотна група от пациенти и ще се проучват резултатите – медицински и стопански, което ще съставлява първа стъпка за приложението му на национално равнище.

Очакванията са публичната изгода да се изрази в по-малки разноски за неефективното късно лекуване, както и в съхранена продуктивност на сполучливо излекуваните пациенти с ранно открит етап на заболяването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР