Кампания за отпадане на таксите в детските гранитни ще стартира

...
Кампания за отпадане на таксите в детските гранитни ще стартира
Коментари Харесай

Омбудсманът с кампания: Без такси в детските градини!

Кампания за отпадане на таксите в детските гранитни ще започва знаково омбудсманът Мая Манолова на 1 юни - Ден на детето. Това разгласи тя по време на полско-българската научна конференция „ Права на детето в исторически и актуален подтекст “, която се състоя през днешния ден в Софийския университет.

„ Започваме акция против таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да споделя, че предучилищното образование е наложително, изключително за 5 и 6-годишните и надлежно е гратис, има голям брой общински препоръки в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват затруднение пред доста български деца да посещават забавачки “, разяснява Мая Манолова.

Тя се базира на статистика, съгласно която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното обучение, доста по-трудно отпадат от учебно заведение.

„ Ако приемем, че отпадането на децата от учебно заведение е един от главните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безвъзмездни форми на предучилищно обучение “, безапелационна бе омбудсманът.

В рамките на полемиката, в която взе участие и полският й сътрудник Марек Михалак, Манолова посочи интензивностите на институцията в региона за отбрана на детските права и целите й в тази сфера.

„ Продължаваме с акцията за отбрана на децата сираци. Има български деца, които са единствено с един родител или въобще без родители, които не са подкрепени от българската страна, поради проблеми със законодателството, в това число не получават стипендии след VIII клас, поради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание “, уточни Мая Манолова.

Акцент в работата на омбудсмана са и измененията в Закона за висшето обучение, тъй че връзката сред ВУЗ-овете и профилираните междинни учебни заведения у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на новаторските техникуми. За образец тя даде Технологичното учебно заведение Електронни системи към Техническия университет в София, което беше пред закриване, само че след намесата на Манолова учебното заведение беше избавено.

Общественият бранител заяви още, че стартира работа по правенето на първия отчет за правата на детето, който ще бъде импортиран в Народното събрание в края на тази година.

По-късно денем Манолова одобри в институцията своя полски сътрудник Марек Михалак, с който обмениха положителни практики в сферата за отбрана правата на децата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР