Кампания С 30 км/ч в града ще се проведе в

...
Кампания С 30 км/ч в града ще се проведе в
Коментари Харесай

Кампания Зона с 30 км/ч в града на ул. Преслав в творческия квартал на Варна – Таляна

 Кампания " С 30 км/ч в града " ще се организира в квартал " Таляна " по случай Деня на Варнa. Тя цели разпространение на модели на сигурност на придвижването по пътищата, изключително в централните елементи на града, където се следи по-висока централизация на произшествия сред пешеходци и транспортни средства.

ЗОНА 30 км/ч съставлява зона за успокоено придвижване, където хората могат да се придвижват комфортно и безвредно, било то пешком или с колело, а решението е удачно и за децата, младите и възрастните хора и хората с лимитирана подвижност. Качеството на средата и сигурността на пешеходците са от решаващо значение.

Според информацията, предоставена от Министерство на вътрешните работи - Пътна полиция, това е “Една ефикасна мярка за понижаване на пътнотранспортните катастрофи с тежки последствия в обитаемоте места е построяването на зони с ограничаване на скоростта на придвижване до 30км/час. Тези зони същественно се разграничават от останалите пътища в обитаемоте места и имат следните характерности:

- в тях се отделя забележителна територия за пешеходци и велосипедисти;

- в зоните се влиза и излиза през ясно означен вход като врата;

- пътищата и прилежащите територии в зоната се проектират по подобен метод, че спомагат за смъкване на скоростта;

- употребяват се друг вид пътни покрития, с цел да се открояват местата за придвижване на другите участници в придвижването. "

Въвеждането на това ограничаване на скоростта в обитаемоте места потвърдено води до следните изгоди:

1. понижаване броя на починалите и тежко ранените от ПТП, защото рискът това да случи при тази скорост е доста малък;

2. понижаване на шума;

3. понижаване на нездравословните емисии;

4. по-бързо и по-безопасно напредване на уязвимите участници в движението;

5. качеството на живот като цяло също се усъвършенства предвид на пониженото равнище на шума, улесненото секване на улиците и понижения размер на нездравословните емисии;

Къде и по кое време стартира да се вкарва “зоната " като инфраструктурно решение?

В момента тази зона е въведена в обитаемоте места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. В Германия се вкарва през 1980г., в Швейцария през 1989г, във Франция 1990г., във Англия 1992г., в Италия 1996г. и така нататък В Германия има построени над 17 000 зони " 30км/час ".

В Холандия са обхванати над 30 000км. от уличната мрежа в обитаемоте места, което съставлява повече от половината от уличната мрежа с капацитет да се преустрои. След въвеждане на “зони 30 ", вместо позволените дотогава 50км/час, в Холандия е реализирано понижаване на междинния брой на пострадванията с почти 25%.

На първата международна министерска конференция по проблемите на сигурността на придвижването в Москва, редица лектори оповестиха за резултата от въвеждането на “зона 30 " и нуждата от разширение на нейното приложение;

В плана за Стратегия за възстановяване на сигурността на придвижването по пътищата на Европа за интервала 2011-2020г. на Европейския съюз “зона 30 " е записана като стратегическо мероприятие.

В България тази ефикасна мярка " 3она 30 " не се ползва заради липса на нормативна уредба и съответни стандарти за построяването ù. В този смисъл в плана за насоки за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата бе записана обособена точка за “Зона 30 ".

Във всички литературни източници се твърди, че “зоната 30км/час " е едно дейно и ниско струващо мероприятие, което стартира с вярното планиране на уличната мрежа и градската среда.

ЗОНА 30 в квартал " Таляна "

Квартал " Таляна " беше самостоятелен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като регион на креативните промишлености. Той беше обект на проучване на пешеходната проходимост в границите на план “CityWalk " на Община Варна. В резултат бяха направени рекомендации да се вземат ограничения за понижаване на предпоставките за транспортни катастрофи и за възстановяване на достъпността за пешеходци в региона. Една от препоръчаните пилотни ограничения в плана е да се приложи ограничение на скоростта на придвижване на коли до 30 км./ч в целия квартал.

Информационни и просветителни акции от този вид, както и отбелязването на Световния ден без коли – 22 септември, се осъществят за подкрепяне на Община Варна в потреблението на устойчиви модели на градска подвижност. Те допускат възстановяване на пешеходната и велосипедната инфраструктура и на публичната транспортна мрежа в сходство с задачите и правилата, залегнали в основните стратегически документи на Европейския съюз.  Един от тях е " Визия 0 " на Европейската комисия – стратегически ограничения, които да стартират да се ползват за никой да не умира и да не бъде наранен тежко при потребление на пътната мрежа до 2030г. Дългосрочните цели са реализиране на устойчива среда и възстановяване на политиката на варненските управляващи с фокус върху развиването на обществените пространства, поддръжка на пешеходността, немоторизирания превоз и ограничение на автомобилния трафик.

Ограничението на скоростта до 30 км/ч е потвърдено работещ метод, посредством който може хора и коли да са дружно в града, без той да наподобява като полесражение.

Да подкрепим използването му във Варна!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР