Камий Гран е помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите

...
Камий Гран е помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите
Коментари Харесай

Камий Гран, помощник генерален секретар на НАТО: Алиансът променя радикално подхода си в контактите с бизнеса

Камий Гран е асистент общоприет секретар на НАТО по вложенията в защитата. От 2008 година до 2016 година той е бил шеф на Fondation pour la recherche stratégique - водещият френски мозъчен концерн за защита и сигурност. Заемал е управителни длъжности във френските министерства на външните работи и защитата.
" Дневник " р
азговаря с него при откриването на подготвителния център на Многонационалната стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО (MSAP) край хърватския град Задар на 11 декември т.г.

- Развитието на нововъведенията и потреблението на високи технологии постоянно са били приоритет в отбранителната сфера. К акви са краткосрочните проекти на НАТО за вложения в тези области ?

- Иновациите бяха главната ни задача през изтичащата година. За нас към този момент е ясно, че съдружниците би трябвало да влагат от ден на ден в нови технологии. За да улесним този развой, организирахме няколко срещи с екипа, който се занимава с нововъведенията, с цел да дадем нов подтик на работата си в тази сфера.

Това, което направихме, беше да очертаем необятната карта на технологиите, за чиято разработка считаме, че е значимо да обедним напъните си. Но от позиция на практиката има две или три области, в които към този момент сме концентрирали напъните си.

Първата, дано я нарека " леката " част от дилемите, е шерването на опит сред съдружниците в алианса във връзка с потребностите им от нововъведения. Това са срещи, ръководени от шефовете на профилираните организации на алианса, които работят в областта на нововъведенията и политиките за развиване на въоръженията. Интересното в тази ситуация е, че до наскоро работата в тази сфера беше част от така наречен силовата игра. Това беше по този начин, тъй като в създаването на нови военноприложими технологии трябваше да се влагат доста средства от бюджетите за защита на обособените страни членки. Сега действителността е друга – голямата част от нововъведенията и високите технологии се раждат в компании от невоенния бранш. Те са в действителност цялостни с хрумвания и натрупат от ден на ден опит. А това дава опция и на по-малките сътрудници в НАТО, които имат развъртян кибер бранш, да бъдат равностойни участници в диалога за нововъведенията наред с огромни участници в алианса като Съединените щати.

- По какъв метод НАТО сътрудничи с невоенния бизнес бранш?

- Да, това е втората – по-трудна част от задачата.Тя е обвързвана с отговора на въпроса по какъв начин да стигнем до всички тези компании, които на пръв взор нямат нищо общо с задачите на НАТО или отбранителните функционалности на алианса, само че имат сериозен опит в областта на нововъведенията? Точно в тази посока насочваме напъните си в този момент.

Така да вземем за пример на индустриалния конгрес на НАТО, който преди месец се състоя във Вашингтон, бяха поканени огромни играчи в областта на отбранителната промишленост като " Боинг ", " Еърбъс ", " Локхийд " и други, само че и софтуерни компании отвън този бранш, които сигурно имат с какво да вземат участие в диалога за нововъведенията от позиция на стратегическите цели на алианса. Много от тях са извънредно скъпи с експертизата си в браншове, които не са обичайно свързани с военната сфера. Разговорът беше извънредно забавен, тъй като ние можем да научим от тях доста за метода, по който вършат бизнес.

Така да вземем за пример експертизата на DHL за работа с логистиката е извънредно скъпа. И въпреки че нямат нищо общо с армията, диалозите с тях или с Amazon са доста забавни. Разбира се, тези контакти не значат, че ние ще потърсим помощта на DHL, с цел да доставим боеприпаси в Афганистан, да речем. Но сигурно контактът с тези компании може да ни разреши по-добре и дейно да организираме и управляваме такива процеси.

- НАТО е мощна конструкция, която би трябвало да е привлекателна като сътрудник на бизнеса.

- НАТО е дребен, само че значим клиент, що се отнася до IT бранша да вземем за пример. В този смисъл Агенцията за информация и връзка на алианса работи в доста стеснен контакт с софтуерните компании. Ние взаимстваме от тях забавни хрумвания, които са използвани в работата ни. Така да вземем за пример сега изпълняваме стратегия, наречена " ACT 29 " (Allied Command Transformation) с присъединяване на всички съдружници. До 2035 година тя би трябвало да откри решение за подмяна на системата за наблюдаване и ранно предизвестие AWACS, която използваме сега, с друга. Начинът, по който имаме намерение да създадем това, е коренно друг от този, по който сме работили досега.

Обикновено ние описваме нашите условия към новите системи, които имаме намерение да внедрим, обръщаме се към промишлеността и изпращаме по 2 хиляди страници изложение на плана си. След това чакаме от фирмите, с които сме влезнали в контакт, да предложат разновидности за осъществяването на заданието.

Този път се обърнахме непосредствено към промишлеността с въпроса какви са последните хрумвания и разработки на другите производители, касаещи бъдещето на системите за ранно предизвестие, каквато е AWACS. По този метод желаеме да получим визия за най-хубавите разработки преди да опишем в детайли условията си към системата, която ще размени AWACS. С други думи, този път ние желаеме да извлечем от софтуерния бранш новаторски хрумвания, които да ни подскажат по какъв начин би трябвало да създадем замяната – като използваме дронове за разширено наблюдаване, нов вид самостоятелни системи или по някакъв различен метод.

Интересът на промишлеността към взаимна работа с НАТО е сериозен и по още няколко аргументи. През септември ние организирахме в Португалия симпозиум по отношение на самодейността за развиване на морски безпилотни системи. Там участваха няколко извънредно забавни представители на цивилния софтуерен бранш. Но те бяха там не тъй като виждат НАТО като огромен клиент за създаваните от тях подводни дронове, а тъй като на сходни конгреси, които алиансът провежда, могат да се срещнат с евентуалните си клиенти – военните флотилии на съюзническите страни. Те са огромните клиенти.

В различен вид фирмите получават опция да показват новите си разработки и в случай че избрана нова технология притегли внимание, само че придобиването й не е по силите на обособените членове на алианса, може да бъдат разисквани разновидности за взаимни планове по придобиването и. Това също е нещо доста значимо за бизнеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР