Камионите носят загуба от 7,8 млн. лв.При 3% от катастрофите

...
Камионите носят загуба от 7,8 млн. лв.При 3% от катастрофите
Коментари Харесай

Поскъпване на „Гражданска“ да очакваме според анализ на КФН

Камионите носят загуба от 7,8 млн. лева


При 3% от злополуките има потърпевш човек


Цената на наложителната застраховка “Гражданска отговорност ” би трябвало да се увеличи, тъй като сега не е задоволителна с цел да покрие изплащането на компенсации и разноските на застрахователите. Това излиза наяве от разбор на Комисията за финансов контрол за пазара на застраховката. Допълнително цената на полиците ще се увеличи и поради повдигането на оптималната сума, до която фирмите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лева на 10,42 млн. лева Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, препоръчани от КФН.
 Цената на “Гражданска отговорност ” за колите и камионите не е задоволителна, с цел да покрие всички разноски, гласи разбор на Комисията за финансов контрол. Цената на “Гражданска отговорност ” за колите и камионите не е задоволителна, с цел да покрие всички разноски, гласи разбор на Комисията за финансов контрол.
В разбора си от КФН са разделили транспортните средства на четири рискови групи. В първата влизат леки коли и камиони с позволена оптималната маса до 5 тона. Във втората влизат камиони над 5 тона и рейсове, в третата са седловите влекачи, а в четвъртата – останалите МПС-та. От КФН са употребявали два метода за оценка на пазара. Резултатите от разбора демонстрират, че за най-масовите транспортни средства – колите, камионите и рейсовете, събраните награди за 2017 година не са задоволителни с цел да покрият разноските на застрахователите.

За интервала 2013-2016 година наградите в I-ва рискова група (коли и дребни камиони) са били задоволителни. Но 2017 година разкрива капацитет за забележителна загуба от тази линия на бизнеса, се показва в разбора. Камионите над 5 тона и седловите влекачи генерират редовно значими загуби за застрахователите, излиза наяве от разбора. Според един от употребяваните способи за разбор, камионите и рейсовете са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лева Основната причина за това е, че те предизвикват много огромни вреди. При леките кори на 100 застраховани автомобила заплащания по “Гражданска отговорност ” има за 3,4 коли. При камионите и седловите влекачи този коефициент е надлежно 15,9% и 16,6%.

При множеството произшествия няма засегнати хора. Претенциите за погашение на компенсации за потърпевши хора (неимуществените вреди), са едвам към 3% от общия брой на претенциите по “Гражданска отговорност ”. Но за разлика от имуществените вреди, тяхната стойност е няколко пъти по-висока. При междинна рекламация за погашение на обезщетение за имуществена щета от 1602 лева, междинната неимуществена рекламация е 43 751 лева, или 26 пъти повече. Затова общата сума на компенсациите, които се изплащат за потърпевши хора, е малко над 50% от всички компенсации по полицата, които заплащат фирмите.

Полицата “Гражданска отговорност ” може да нарастне и поради повишението на лимитите на отговорност на застрахователите. Максималното обезщетение, което изплащат фирмите при развалено имущество при злополука, ще се вдигне от сегашните 2 млн. лева на 2,1 млн. лева, плануват промени в Кодекса за застраховането (КЗ), пуснати от КФН за публично разискване. Лимитът на отговорност при потърпевши двама или повече хора се предлага да бъде повишен от 10 млн. лева на 10,42 млн. лева С измененията в КЗ се предлага увеличение и на лимита на компенсациите, които може да бъдат изплатени по наложителната полиза професионална отговорност на застрахователните медиатори – от 2,24 млн. лева на 2,5 млн. лева за всяко застрахователно събитие, и от 3,36 млн. лева на 3,7 млн. лева за всички събития за една година.

Статистика


Само 50% от починалите на пътя са водачи


През 2017 година в страната са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни катастрофи (ТПТП), при които са починали 682 и са ранени 8680 души, сочат данните на Министерство на вътрешните работи. От ранените хора 6737 са потърпевши леко, а 1943 тежко. За съпоставяне през 2016 година ТПТП са били с 516 повече, или общо 7404 броя. Загиналите през 2016 година са били с 26 повече, а ранените са били с 694 повече. От починалите през 2017 година при ТПТП 682 участници в придвижването по пътищата 341 (50%) са водачи, 183 (26,83%) – пасажери, 157 (23,02%) – пешеходци, като е умрял и един служащ на пътя. През 2017 година при тежки произшествия на пътя са починали 496 мъже и 186 дами.

С препоръчани от КФН промени


Казват ни по кое време няма да получим обезщетение


Защитават правата на потребителите

 Застрахователите ще би трябвало да ни дават къса и ясна информация за всички съществени характерности на полицата. Застрахователите ще би трябвало да ни дават къса и ясна информация за всички съществени характерности на полицата.
Хората ще имат по-голяма изясненост какви опасности покрива една застраховка и в какви случаи няма да получат нищо. Още при сключването на застраховка фирмите ще би трябвало да ни дават типов информативен документ за полицата, плануват промени в Кодекса за застраховането, препоръчани от КФН. Документът би трябвало да бъде къс обособен документ, написан ясно, разбираемо и комфортно за четене. В този документ ще би трябвало на малко да бъдат разказани главните характерности на застрахователния артикул като: типа застраховка, покритието, заплащанията на награди, съществени изключения от покритието, отговорности на клиента, а също и методите за преустановяване на контракта. И сега тази информация е налична в общите условия на застрахователите, само че постоянно те са над 20 страници, изчитането на които изисква доста време и знания. Въвеждането на осведомителния документ за застраховките ще сътвори условия за по-бързото и елементарно запознаване на клиентите с главните им характерности и ще разрешава по-лесното сравнение сред разнообразни артикули на пазара. Промените се вършат с цел да се изпълнят условията на нова инструкция на Европейски Съюз.

Във връзка с условията на директивата се планува въвеждането редица спомагателни гаранции за потребителите. Така да вземем за пример ще бъде неразрешено застрахователят да подтиква чрез възнаграждението лицата, директно заети с продажба на полици да предлагат на клиентите избрани артикули, когато могат да предложат лавица, която в по-голяма степен подхожда на потребностите на клиента.

Изискват познания


Пращат сътрудниците на учебно заведение


Всеки чиновник в осигурител или брокер, който се занимава с продажбата на полици, годишно ще би трябвало да покачва квалификацията си като премине минимум през 15 часа професионално образование. Това са част от измененията в Кодекса за застраховането, препоръчани от КФН. Целта на измененията е да се увеличи отбраната на клиентите на застрахователите. В сходство с нова инструкция на Европейски Съюз се планува и повишение на стандарта за познания и подготвеност, с които би трябвало да разполагат застрахователите и всички чиновници, които директно продават полици. Предвидени са съществени условия към знанията и компетентността им, разграничени в три групи според от предлаганите полици: общо застрахователни артикули, животозастрахователни артикули и капиталови застрахователни артикули. Хората, които продават застраховки, ще би трябвало да познават пазара и законите, да имат познания, които им разрешават да преценяват потребностите на клиента, както и да са финансово способени. Хората, които оферират капиталови застрахователни артикули, ще би трябвало да познават преимуществата и минусите на тези полици, както и финансовите опасности, на които са изложени клиентите.

Правила


Посредниците ще бъдат 3 типа


Застрахователните медиатори ще бъдат разграничени в няколко категории, като за тях ще има разнообразни условия за подготовка, плануват измененията в КЗ. В първата категория ще влизат досегашните застрахователни медиатори (застрахователни брокери и агенти), които би трябвало да дават отговор на най-високите условията за познания и умения.

Създава се нова категория медиатори, които ще имат по-ограничен предмет на активност – ще продават единствено застраховки, свързани с артикул или услуга и няма да могат да оферират полици “Живот ” и “Гражданска отговорност ”. Тези медиатори ще бъдат обвързани с избран осигурител и ще би трябвало да се записват в КФН, каквито правила важат и за застрахователните сътрудници. Те обаче ще би трябвало да дават отговор на по-ограничени критерии за познания. Третата категория медиатори ще може да продават полици като спомагателна активност и няма да подлежат на регистрация. За тях няма да има условия за познания и ще може да продават да вземем за пример полици за удължена гаранция – че даден апарат ще работи 5 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР