Камионите, които изминават над 10 000 км на месец, ще

...
Камионите, които изминават над 10 000 км на месец, ще
Коментари Харесай

30% отстъпка от тол таксата ще получават камионите, изминаващи над 10 000 км на месец

Камионите, които изминават над 10 000 км на месец, ще получават 30% отстъпка от тол таксата. Това е едно от предложенията на сектора, с което единодушие показват и ръководещите. 

При изминати над 7500 километра месечно отстъпката ще е 20%, а при над 5000 км – 10%.

Подземни кантари в обсега на тол системата ще пресмятат в действително време тежестта на преминаващите по платените пътища тежкотоварни транспортни средства. Камери ще регистрират броя на осите, а сензори в пътното платно, чийто монтаж към този момент стартира, ще пресмятат натоварването на ос на колите. При претоварване електронната система автоматизирано ще ги записва като извършители и те ще бъдат глобени от контролните органи, изясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след второто съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждане на тол системата у нас.

Монтажът на камерите, които ще наблюдават трафика, би трябвало да завърши до 16 август, когато Националното тол ръководство ще стартира техническата употреба на тол системата. Досега са построени 80% от новите и са актуализирани 23 броя от съществуващите рамки.

На днешното съвещание бяха разисквани тестовите цени, с които от 16 август най-малко месец ще се пресмята на терен цената на изминатото разстояние. Превозвачи оферират тестова цена 12-14 ст./км за тежкотоварни коли над 12 т от категория Евро 06.

Министерство на регионалното развитие остава на позиция за по-висока действителна, не тестова цена и в случай че нашите калкулации са правилни, можем да стигнем до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси, разяснява зам.-министър Нанков.

Ще бъде основана експертна група с представители от транспортния отрасъл и Национално тол ръководство, която в действен порядък ще работи по тематиките за обсег и цени на тол системата. Задачата на специалистите няма да бъде взимане на дефинитивно решение, а да предложат размер на цена, по който да се вършат калкулации по време на тестовия интервал от 16 август. Окончателният размер ще бъде признат след разбор с решение на Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР