Камиони, пренасящи оръжия - включително ракета, която може да носи

...
Камиони, пренасящи оръжия - включително ракета, която може да носи
Коментари Харесай

Парадът за 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република демонстрира икономическа и военна мощ

Камиони, пренасящи оръжия - в това число ракета, която може да носи нуклеарна бойна глава и е проектирана да заобикаля отбраните на Съединени американски щати - минаха през Пекин през днешния ден по време на парада, с който Китайската комунистическа партия отбелязва 70-ата си годишнина на власт и демонстрира възхода си като все по-амбициозна световна мощ, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Армията сподели някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската национална република, част от които до момента не бяха виждани от необятната общност. Колони от военни маршируваха край президента Си Цзинпин и други водачи на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди фенове развяваха китайски флагове, а ниско в небесата летяха изтребители.

Никоя мощ не може да разклати статута на Китай, нито да спре напредъка на китайския народ, акцентира Си в излъчена по малкия екран тирада, 70 години след основаването на Китайската национална република от Мао Цзедун на 1 октомври 1949 година. Сегашният президент произнесе речта си на същото място, където преди седем десетилетия Мао разгласи основаването на КНР.

Парадът сподели образно бързото развиване на китайските оръжейни технологии. Според задгранични анализатори Пекин е покрай паритет със Съединени американски щати, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области. Китайската народноосвободителна войска е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и дами в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново потомство подводници с нуклеарни мотори.

За пръв път бяха показани системите " Дунфън 17 ", ракетата-носител на свръхзвуков летателен уред, който съгласно задгранични анализатори може да прави високоскоростни маневри за отбягване на противоракетна защита. Показана беше и ракетата Дунфън 41, с обсег до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят обособени цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета " Дунфън 100 " може да се употребява за заличаване на укрепени цели и бункери, съгласно китайски медии, представени от ТАСС.

Показана беше и нова трансформация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на руския Ту-16), създаден за да може да носи стратегическа крилата ракета " Дунфън 10А ".

Акцентът върху ракети и други оръжия с огромен обсег отразява устрема на Пекин да измести Вашингтон като водеща силва в района и да наложи своите искания към Тайван, Южнокитайско море и други противоречиви територии, отбелязва АП.

Китайският боен бюджет е втори по величина в света, достигайки 250 милиарда $ предходната година, спрямо 650 милиарда $, изхарчени от Съединени американски щати, по данни на Стокхолмския интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ). Китай има към 280 бойни глави против 6450 за Съединени американски щати и 6850 за Русия. Пекин желае да има задоволителни сили за нуклеарно въздържане, само че декларира, че няма да употребява първи нуклеарно оръжие при възможен спор.

Правителството на Си Цзинпин се пробва да поддържа отслабващия стопански напредък и да предотврати рисковата от политическа позиция загуба на работни места, на фона на митническа война с Вашингтон. Конфликтът засегна китайският експорт, отбелязва АП.

Китайската комунистическа партия е изправена и пред антиправителствени митинги в Хонконг. Въпреки безредиците, Си разгласи в тирада през вчерашния ден, че ще съблюдава формалните задължения да остави Хонконг да урежда личните си каузи. Хонконгската основна администраторка Кари Лам присъстваше на парада в Пекин, показвайки единение с ръководещата партия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР