Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се

...
Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се
Коментари Харесай

Разследването докладва на Путин: Камионът, взривил Кримския мост, се е качил на ферибот от Бургас

Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот. Това настояват от съветското разследване.

 

Камионът е стигнал до Батуми в Грузия. След това е бил в Армения. Оттам още веднъж отива в Грузия, следва Северна Осетия, откъдето е минал в Русия. Именно от там се е качил на Кримския мост и е трябвало да стигне до Симферопол.

 

Това съобщи ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него детонацията, станала в събота сутринта, " сигурно има терористичен темперамент, това е терористичен акт ".

 

Бастрикин доложи още на Путин, че първичните данни от следствието сочат, че гърмежът бил проведен от украинските специфични служби. Тяхната цел е била " да унищожат главен цивилен инфраструктурен обект ".

 

" Ясно. Както преди малко съобщихте, няма подозрение, че това е терористична офанзива, ориентирана към заличаване на сериозно значима гражданска инфраструктура на Руската федерация ", сподели Путин, а Бастрикин добави " Точно по този начин ".

" А създателите, изпълнителите и клиентите са тайните служби на Украйна ",каза още президентът.

 

" Украинските специфични служби и жители на Русия и непознати страни, които са помогнали за подготовката на тази терористична офанзива ", отвърна ръководителят на Следствения комитет, до момента в който срещата бе излъчена по телевизионния канал " Россия 24 ".

 

" Освен това, открити са превозвачите - лицата, взели участие в организацията на придвижването на този товарен камион. С помощта на оперативните чиновници на ФСБ са открити обвинените, които биха могли да са подготвяли терористичен акт и хората, които работят на територията на Руската федерация ", посочи Бастиркин.

" Продължаваме експертните проучвания на задачите и дилемите на този гърмеж. Той абсолютно е от терористичен темперамент. Това е акт на тероризъм ", безапелационен бе Бастиркин.

 

Видео, фотоси и стенограма на диалога бяха оповестени на уеб страницата на Кремъл.

Използваният от Путин израз " сериозно значима гражданска инфраструктура " е доста непосредствен до текст от негов декрет от 2 юни 2020 година

 

В него член 19 разказва изискванията, определящи опцията за потребление на нуклеарно оръжие от Русия.

Третото от тях гласи: " в) въздействието на съперника върху сериозно значими държавни или военни обекти на Руската федерация, извеждането от строя на които ще докара до срив на ответните дейности на нуклеарните сили ".

По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че са " напълно погрешна режисура на въпроса " разсъждения за това попада ли детонацията на Кримския мост измежду опциите за задействане на нуклеарната теория.

 

За да се качи на моста, камионът би трябвало да мине през щателна инспекция. Не е ясно по какъв начин се е качил тогава на моста.

 

Много специалисти считат, че мащабите на вредите не могат да бъдат породени от гърмеж в камион. Според тях става дума за офанзива от долната част на моста. Съоръжение като този мост е основано да издържи доста сериозен напън от горната страна и от страни.

 

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по обстоятелството на детонацията на Кримския мост по част 2 на член 205 от Наказателния кодекс " Тероризъм ", сподели още Бастрикин, представен от пресслужбата на Кремъл. За образуването на делото стана известно няколко часа след детонацията, само че следственият комитет не обясни по кой тъкмо член от Наказателен кодекс е то.

 

" Образувахме дело по втора част на член 205 " Тероризъм " и това се удостоверява от данните от началния стадий на следствието. Бяха разпитани доста очевидци и очевидци, започнаха специфични експертизи и значително са приключени - това са взривно-техническа, генетична, криминалистична ", сподели Бастрикин.

 

Член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация е наименуван " Террористичен акт ", а част 2 третира тероризъм, осъществен от група лица по прелиминарен сговор или от проведена група, довел по нехайство до гибел на човек, обилни имуществени вреди или настъпване на други тежки последствия.

 

Наказва се с отнемане от независимост от 12 до 20 години с ограничение на свободата за период от една до две години.

 

Володимир Зеленски уточни от своя страна, че е невероятно да договаря с Русия.

 

“Постоянният тероризъм против гражданското население е явен отвод на Русия за същински договаряния “, сподели Зеленски във видеопослание довечера.
“Тероризмът на държавно равнище е едно от най-тежките интернационалните закононарушения “, съобщи той.

Украинският президентски консултант Михайло Подоляк назова обвиняването в тероризъм против Киев “твърде цинично даже за Русия “.

“Има единствено една терористична страна тук и целият свят знае коя е тя “, съобщи той в Туитър.

 

Междувременно " Ню Йорк таймс " писа, като се базира на почитан украински чиновник,  че гърмежът е проведен от украниските спецслужби.

За връзка със Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по-рано оповестиха и " Украинска истина ", и държавната организация УНИАН, само че досега не е имало публично удостоверение. Събеседникът на " Ню Йорк таймс " твърди, че СБУ е заложила бомбата в камиона, който избухна на моста.

" Вашингтон пост " също цитира почитан чиновник, съгласно който гърмежа е дело на украинските служби. Нито един представител на Киев не е поемал публично отговорност; украинският президент Володимир Зеленски се ограничи до това да съобщи, че в Крим е " облачно ".
 
 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР