Камион случайно пропада през покрива на гробница през ноември 1990

...
Камион случайно пропада през покрива на гробница през ноември 1990
Коментари Харесай

Костницата на Каяфас

Камион инцидентно пропада през покрива на гробница през ноември 1990 година, по време на работа в Йерусалимската тиха гора, което води до откриването на костница, съдържаща костите на първосвещеник от времето на Исус.

Йерусалимската тиха гора е ситуирана в югозападната част на остарелия Йерусалим, в срещуположната част на долината Хином. Тук, на ската на хълма е ситуирано огромно гробище от края на Втората ера (от 1-ви век пр.Хр. до 1-ви век). Скално издълбаните погребални зали, употребявани от евреите през този интервал, нормално съдържат четири типични погребални ниши и лавици, издълбани по страните на залата; костниците са също присъщи и неповторими за този интервал.

Костницата съставлява каменна костна кутия, която се употребява за второстепенни погребения. Първоначално тялото се поставя да почива в погребална ниша. След разлагането му, костите се събират и слагат в костница, като погребалната ниша остава свободна за следващо заравяне. Тези гробници са принадлежали на обособени фамилии, тъй че последващите погребения са били нещо обикновено.

Две от дузина костници в инцидентно откритата гробница, съдържат форма на името Кафа „ Qafa ” " или Каяфас „ Caiaphas ”. Няколко от костниците са украсени с обичайните издълбани розетки, зиг-заг модели, както и други дизайни. Най-сложно инкрустираната костница е украсена с два кръга, всеки съдържащ пет розетки, а на недекорираната страна е издълбано два пъти името, " Yehosef bar Qafa " (Йосиф наследник на Каяфа).

В откритата костницата се съдържат останките от шест души: две бебета, дете на възраст от 2 до 5 години, едно момче на възраст от 13 до 18 години, стара жена и мъж на възраст към 60 години. За последния се счита, че това са костите на Каяфа, пред който Исус е бил доведен за разпит.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР