Камикадзето, което е крещяло Аллах акбар, преди да задейства взривно

...
Камикадзето, което е крещяло Аллах акбар, преди да задейства взривно
Коментари Харесай

Стана ясно защо командосите са застреляли мургавия джихадист на гарата в Брюксел, малко след като е изкрещял „Аллах акбар”

Камикадзето, което е крещяло „ Аллах акбар ”, преди да задейства взривно устройство в централната гара на Брюксел, бе убит нощес, както към този момент осведоми БЛИЦ, от белгийски командоси относително бързо и безпощадно. Изстрелите са прозвучали към 20:00 часа локално време във вторник, до момента в който полиция и войска са обезвредили индивида, който е „ заплашвал пасажерите в гарата ”. Властите към този момент оповестиха случилото се за терористичен акт, написа в. " Дейли Мейл ". Тялото на нападателя бе оставено да лежи на пода на гарата няколко часа, тъй като медиците не бяха допускани до него поради опасения, че още експлозиви, които той е носил със себе си, може да избухнат във всяка една секунда, обявиха управляващите.

Според първичната информация, обвиненият е описван като мъж с загар, положително телосложение и на към 30 години. Той е носил със себе си миниран с експлозиви колан или раница. Свидетели настояват, че той се е опитал да взриви количка или куфар.

Ужасените пасажери в гарата са бягали към релсите, пробвайки се да избягат от гърмежа, до момента в който пищящи туристи на собствен ред под паника са бягали от мястото пред гарата. Само за няколко минути цялостните с хора магазини, кафенета и заведения за хранене са били затворени и изпразнени.

Екип сапьори е направил следен гърмеж на колан с експлозиви, който е носил шахида в гарата. Също за минути бе евакуирана брюкселската забележителност площад Грант Плас, който се намира единствено на към 200 метра от гарата.

Заподозреният е бил убит от бойци, които към този момент са били патрулирали в гарата. По информация на телевизионния канал RTBF, военните са следили подозрителния мъж от момента, в който той е влезнал в постройката на гарата, а гърмежът е избухнал в миг, когато те решили да се приближат към него. Тогава те за го простреляли от упор. Белгийската прокуратура към момента не разполага с информация за неговата идентичност.

В резултат на случая няма други жертви и потърпевши, с изключение на джихадиста. Полицията бързо разгласи, че обстановката е „ под контрол”.

Това е следващата терористична офанзива година след самоубийствените атентати в Брюксел, при които бяха убити 32 души. Относно новата офанзива, източник съобщи, че камикадзето е било „ простреляно няколко пъти”. Очевидно то е съумяло да задейства някакъв тип експлозив преди да бъде убито.

Николас Ван Херевеген, чиновник на гарата, описа, че бомбаджията бил доста ядосан и крещял нещо за джихадисти, преди да взриви „ малко куфарче” до него. „ Ток крещеше Аллах е популярен. Взриви малко куфарче, което беше до него. Бях зад него, когато избухна гърмежа. След това отидох при сътрудниците, с цел да им кажа да изтеглят всички. Той към момента беше в гарата, само че не го виждах. Взривът не беше огромен, само че вредите бяха. Хората бягаха навсякъде”, описа Николас.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР