Камерни творби от Панчо Владигеров ще интерпретират младите музиканти, възпитаници

...
Камерни творби от Панчо Владигеров ще интерпретират младите музиканти, възпитаници
Коментари Харесай

Камерни творби от Панчо Владигеров през погледа на младите музиканти от Националната музикална академия

Камерни произведения от Панчо Владигеров ще интерпретират младите музиканти, ученици на Националната музикална академия в София в концерт от „ Европейски музикален фестивал “ на 15 май. По мотив 120-годишнината от рождението на създателя надарени студенти и докторанти ще изпълнят инструментални пиеси и песни от огромния български композитор.
„ Музиката на Владигеров допира с лекост душите на младите, тъй като е доста близка до тях, с бликащата безусловно от всеки такт жизненост, гъвкавост и хармонично благосъстояние “, споделя проф. доктор Борислава Танева, заместник-ректор на академията. „ Със своите непреходни качества тя е живяла, живее и ще живее в сърцата на българските музиканти ”, добавя още тя.
Концертът ще се състои в залата на НМА от 19:00 ч. и в него ще звучат поредност от известни творби на майстора за цигулка, пиано, виолончело и фагот. Сред тях са Песен из „ Българска сюита “ за цигулка и пиано, Ръченица и Токата из клавирния цикъл „ Епизоди “, оп. 36, Елегичен романс за виолончело и пиано и други произведения, които превземат със своята мелодична хубост и благосъстояние на хармонията.
Участници в проявата са младите цигулари Йоан Латровалиев от класа на гл. ас. доктор Галина Койчева, Неда Ковачева, студентка на проф. Евелина Арабаджиева и Майк Перу от Швейцария, който сега учи при проф. Гинка Гичкова. Своя гений и нюх за музиката на Владигеров ще покажат също пианистите Николай Желязков от класа на проф. доктор Борислава Танева и Юске Хосака от Япония, ученик на проф. Жени Захариева, фаготистът Калин Бамбани – студент на Петър Коцев и виолончелистът Момчил Пандев с учител гл. ас. доктор Атанас Кръстев. Разнообразието на програмата се добавя и от няколко вокални миниатюри в осъществяване на сопраното Радинела Василева от Варна, която следва при доцент Велизара Караянкова. В събитието ще вземе присъединяване и известният солист от Националния музикален спектакъл Марчо Апостолов – постоянен докторант към Вокалния факултет в академията от 2017 година Той ще се показа с песните „ Стар Димо “, „ Стари дядо стадо пасе “ и „ Мар, Димитро льо “, преработки на Владигеров по фолклорни мелодии.
Модератор на концерта ще бъде ас. доктор Петя Цветанова, учител по история на музиката в Теоретичния факултет на НМА.
Събитието е следващата демонстрация от тазгодишния „ Европейски музикален фестивал “, отдадена на 120-годишнината от рождението на Владигеров. Откриването на фестивала на 21 март беше осъществено с концерт и галерия във връзка честването на композитора. И през 2019 година форумът е включен в Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на проявата е Министерството на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР