Камерна опера Благоевград е пред закриване, както вече news.bg съобщи.

...
Камерна опера Благоевград е пред закриване, както вече news.bg съобщи.
Коментари Харесай

Като Тръмп ни обвиняват за фалшиви новини, а тихомълком закриват операта в Благоевград

Камерна опера Благоевград е пред закриване, както към този момент news.bg заяви. В очакване на отговор от общината екипът на news.bg се свърза някогашния шеф на операта в Благоевград Лина Ангелова, която е и един от неотдавна съкратените оркестранти.

Какво се случва с Камерна опера Благоевград?
През последните няколко седмици тихомълком се подхващат целенасочени дейности за закриването на Камерна опера Благоевград като опера. Всичко обаче стартира по-отдавна. От месец март 2014 година отпред на института беше назначен нов шеф Петър Радевски, който нямаше никаква визия за бъдещето на операта. Той беше назначен с конкурс, на който не е показал никакъв репортоарен проект, каквото е едно от главните конкурсни условия. Още при встъпването си като шеф той съобщи, че до момента в който е отпред " опера в операта няма да се прави ". През тези години на неговото ръководство активността на операта беше извънредно слаба. Неговото управление беше безусловно некадърно и необразовано, а компактно до него седеше сегашният шеф Милослава Йорданова, която е и концертмайстор на оркестъра. Реално тя беше шеф на института в сянка и отговорността за всичките проблеми на Камерна опера за този интервал е и нейна. За страдание в този интервал институтът стартира да губи своята аудитория поради неналичието на оперни заглавия. Правихме единствено слаби и еднообразни инструментални концерти с идентични гост-изпълнители, канени от Йорданова, можещи и неможещи, евентуално въпрос на персонални ползи и полза за самата нея. Тези решения не бяха съгласувани даже и с диригента на състава. Всичко това лека-полека компрометираше работата и имиджа на операта. Създаваше се възприятието, че новото управление имаше една единствена цел - ликвидирането на института.

Кога започнаха измененията в Камерна опера Благоевград?
От 1 октомври 2018 година като шеф беше назначена Милослава Йорданова. Нито от общината, нито самата Йорданова показаха визия за бъдещето на операта, макар че пред медии тя твърди, че е имала стратегия до края на сезона, с която съставът не беше осведомен.

Всъщност, същинските проблеми започнаха в края на предишния креативен сезон - месец юни 2018 година, когато бяха пенсионирани и освободени от работа четирима оркестранти, свирещи на духови принадлежности - обой, фагот и две валдхорни. След освобождението им обаче нови назначения нямаше - на техните места и досега няма нови оркестранти.

На 28 ноември един от двамата останали сътрудници на духов инструмент беше предизвестен от Йорданова, че ще бъде трансфериран в Биг бенд Благоевград от 1 януари, което в следствие беше анулирано, а на 2 декември новата директорка предизвести трима солисти артисти, че на 4 декември, в деня на коледния концерт, те ще бъдат освободени от работа. На 3 декември конференция по тематиката даде заместник-кметът по просвета Христина Шопова, която удостовери страховете ни, че операта ще се преструктурира. По думите ѝ следва да бъдат съкратени и други чиновници - част от техническата поддръжка, в това число и художника, без които на процедура опера не може да съществува.

В същия ден група от 7 души отидохме пред кабинета на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който ни одобри изключително. На срещата ние го запознахме с решението на шефа Йорданова и зам.-кмета Шопова за съкращаването на солистите от идващия ден. Кметът от своя страна обърна внимание на дребните доходи на института, а сътрудниците доста добре му обясниха, че това се дължи на неприятното управление - имахме извънредно малко изяви и то на вход свободен. В умозаключение Камбитов изрично съобщи, че на 4 декември предупреждения няма да се връчват. Това обаче не се случи. На идващия ден Йорданова, дружно с две служителки от общината, връчи предизвестията, само че освен на солистите, само че и на мен като оркестрант. На 6 декември предупреждение получи и различен оркестрант - другият от двамата сътрудници на духови принадлежности. На заповедите на уволнените артисти и оркестранти написа, че кметът е утвърдил ново длъжностно разписание на " Камерен оркестър - Благоевград " в действие от 26 ноември 2018 година - не на Камерна опера, а на Камерен оркестър. Това потвърждава, че в общината тихомълком към този момент е направена промяна на операта в оркестър, за което не са били осведомени даже членовете на Общински съвет Благоевград.

Какви дейности предприехте за спасяването на Камерна опера Благоевград като опера, а не като оркестър?
На 10 декември 15 общински съветници, оставени в незнание, внесоха в деловодството на общината искане за свикването на изключителна сесия на Общински съвет Благоевград по проблема " Камерна опера ". На 11 декември ръководителят на съвета насрочи изключителното съвещание за 14 декември, петък, а на 12 декември съветниците от групите на ГЕРБ и " Заедно за Благоевград " излязоха с декларация, че ще бойкотират сесията. Според претекстовете им въпросът за бъдещето на операта се преекспонирал, и се употребявал за " кух пиар от избрани политически сили ", а общината изрично декларирала, че Камерна опера няма да се закрива. Нещо повече - измежду претекстовете им написа, че сесията се свиквала единствено поради уволнението на шестима чиновници, които не били спазили трудовата дисциплинираност, което е безусловно погрешно. Първо, ние желаеме да запазим културния институт, основан преди 46 години, и нямаме никакви политически искания. Второ, на никое място не се показва и изяснява какво ще бъде бъдещето на операта, а в това време тези съветници молят " на новото управление да бъде обещано нужното успокоение да направи нужните промени, целящи стабилизиране на интуицията ", или другояче казано - да довърши с уволненията и закриването на оперната активност на единствения камерен оперен спектакъл в страната и целия Балкански полуостров. Това ли са стабилизиращите ограничения и може ли да има опера без солисти артисти, художник и техническа група, запитвам аз. Клевети са и изказванията, че имаме нарушавания на трудовата дисциплинираност - упрекнати сме от Йорданова, че не си уплътняваме работното време, което по Кодекс на труда е нейно обвързване. Факт е обаче, че шефът идва на работа единствено по 2 дни в седмицата. В тази връзка, още веднъж запитвам, кой нарушава трудовата дисциплинираност - ние, оркестрантите, които чакаме тя да ни сътвори работа, или тя, която се прави на шеф от София, където живее?

Състоя ли се изключителната сесия на Общинския съвет в Благоевград
Извънредната сесия не се състоя заради липса на кворум. Събраха единствено 15 общински съветници, само че участваха и жители и представители на медиите в региона. Съветникът Албина Анева съобщи, че макар неналичието на кворум, мотивът може да се употребява за цивилен спор по проблема и предложи да се изслушат присъстващите. Получихме безапелационна поддръжка от събралите се, изявления направихме аз, художникът Манол Стоянов, който макар декларираните проекти, към момента не е уволнен, както и съкратената солистка Теодора Петрова. Темата разясниха и жители и съветници, като всички се оповестиха за запазването на Камерна опера със конструкция ѝ като опера, а не като оркестър. Граждани дори приканиха общината да направи икономии от фойерверки, за които се пръскат стотици хиляди левове годишно, и тези средства да бъдат пренасочени за културните институции.

Защо въпросът с проблемите на института не беше оповестен по-рано?
През годините съм се опитвала да задвижа въпроса, само че една птичка пролет не прави. Имах среща със настоящия зам.-кмет по просвета Христина Шопова, която тогава беше шеф на дирекция " филантропични действия ". Ясно заявих, че шефът Радевски по никакъв метод не се оправя със служебните си отговорности и ние седим без работа. Тя уточни, че Камерна опера седи на дневен ред в общината и ще се подхващат ограничения, което обаче не се случи и Радевски остана на поста. Всъщност в хода на дебата на 14 декември някогашният зам.-кмет по просвета Валери Смиленов, който назначи Радевски през 2014 година, призна че е бил заставен да направи това предопределение. Смиленов е бил срещу назначението, тъй като Радевски не е имал никаква стратегия за развиването на операта. И ето ни тук.

Какво следва?
Ние вършим всичко за запазването на института, освен тъй като ни уволниха, а тъй като това е нашата борба - Благоевград има потребност от просвета и опера. Не желаеме Камерна опера да се трансформира в открита сцена за непознати постановки и да загуби идентичността си. Това е единствен и неповторим за България и Балканския полуостров институт с съвсем половинвековна история, основан от учен Пламен Карталов, чиято протегната ръка за спасяването на Камерна опера Благоевград някой би трябвало да поеме.

Въпреки че в опитите си да разгласим за протичащото се в института, от общината по сходство на Доналд Тръмп, ни упрекнаха, че разпространяваме подправени вести и че операта няма да се закрива. Ние доста добре осъзнаваме какво следва и заявяваме, че няма да се предадем. С тези дейности локалната администрация и шефът Йорданова в действителност погребват оперното изкуство в града и региона.

Направихме онлайн петиция, с която призоваваме обществото да ни поддържа. Написахме зов и до премира Бойко Борисов, до президента Румен Радев, до омбудсмана Мая Манолова, до министъра на културата Боил Банов и до парламентарната комисия по просвета и медии, с който зов молим за тяхното подпомагане за запазването на Камерна опера Благоевград като опера и отстояването на оперното изкуство в България.

Въпреки всички тези умишлени дейности за закриването на операта, ние сме безапелационни, че с уместно управление, проект и финансиране Камерна опера може още веднъж да слага лични оперни заглавия и да способства за духовното и културно ограмотяване и възпитаване на обществото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР