Камерите на толсистемата вече могат да се използват за измерване

...
Камерите на толсистемата вече могат да се използват за измерване
Коментари Харесай

Камерите на толсистемата вече засичат и скорост, но глоби ще има от пролетта

Камерите на толсистемата към този момент могат да се употребяват за премерване на междинната скорост на придвижване. За задачата е създаден специфичен програмен продукт, заяви Георги Темелков - началник на толуправлението.

Чрез него ще се засича времето, за което транспортното средство се е придвижило сред два измервателни пункта с камери. Така ще излиза наяве дали има превишение на позволената скорост за придвижване. Данните се обработват в надзорен център, употребяват се 295 камери, изясни по Българска национална телевизия Темелков.

Глоби обаче към момента не се постановат. Предстояло да се създадат промени в Закона за придвижване по пътищата, с които глобите да влязат в действие. Имало консенсус сред парламентарни партии те да бъдат признати.

Покритието на камерите е в цялата страна 24 часа в денонощието. В момента се прави узаконяване на системата за засичане на междинна скорост от Българския институт по метрология. По време на изпитването било открито, че от 250 преминаващи транспортни средства към 45 били в нарушаване и се движели със междинна скорост от 120 километра в час при позволена 90 километра. Системата била интегрирана и с Министерство на вътрешните работи, митниците и Национална агенция за приходите.

От Института з а пътна сигурност обаче показват, че не е ясно дали Министерство на вътрешните работи ще има потенциала да обработи постъпващата информация за извършители от системата за междинна скорост. Според специалистите по-ефективно щяло да бъде потреблението на по-евтини камери, които да четат екостикерите на колите. Тези на толуправлението снимали номерата и на колите, само че в случай че са зацапани, нямало да може да се откри кой е нарушителят. Ако пък два автомобила се движели на дребна отдалеченост един зад различен или лек автомобил е закриван от по-голямо транспортно средство, тогава системата можело въобще да не регистрира по кое време е минало обещано транспортно средство през рамката с камерите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР