Камери ще пазят сградата на Юнашкия салон и околното пространство

...
Камери ще пазят сградата на Юнашкия салон и околното пространство
Коментари Харесай

Камери ще пазят Юнашкия салон от крадци и вандали

Камери ще пазят постройката на Юнашкия салон и околното пространство от обири и вандалски прояви, научи Varna24.bg

На своето последно съвещание Експертният съвет по устройство на територията в Община Варна е дал утвърждението си за капиталовият план " Пълен инженеринг, планиране и строителство, доставка и монтаж на система за видеонаблюдение на постройката на Юнашкия салон и периметъра ". 

Припомняме, че през юни 2016 година, бяха отмъкнати олуците на Юнашкия салон.

Реконструираната постройка на Юнашкият салон във Варна бе открита на 22 декември 2015 г. 

Емблематичната над 100-годишна дребна спортна зала в центъра на морската столица бе актуализирана с близо 2 млн. лева, от които 600 хиляди лева по линия на Оперативна програма “Регионално развитие” и 1,2 млн. лева - съфинансиране от страна на Регионалния фонд за градско развиване посредством JESSICA. 

Това е най-старата спортна зала във Варна, проектирана през 1909 година от арх. Манол Йорданов Стателов. Обявена е за архитектурна постройка, монумент на културата. За строителството на салона варненската община по това време осигурила 40 хиляди златни лв., още 5 хил.златни лева събрали локалните поданици. 

Строителството на салона е осъществено напълно с безвъзмездния труд на варненци, стана ясно по време на формалната гала, 

Официалното разкриване на Юнашкия салон станало на 9 май 1911 година Сградата помни освен Първата и Втората международни войни, само че и най-много Балканската война, когато в нея са се приютявали доста бойци. В салона са били съхранявани тонове зърно, като под тежестта на чувалите подът пропаднал до кота 0. По-късно архитектите го съхраняват точно в този му тип. Първите средства за възобновяване на салона постъпили от варненското ловно сдружение " Сокол " и от варненското Черноморско колоездачно сдружение.

В годините залата на Юнашкия салон е била употребена от филхармонията, Георги Димитров е държал речи в нея, имало е голям брой предизборни акции. 

Емблематичната постройка е с повърхност от 640 кв.м. Конструкцията е солидна, монолитна, съхранена е визията освен на фасадата, само че и гредореда по пода и тавана.

В модерното барче на новата постройка са сложени фотоси на изявени варненски спортисти, а във фоайето на салона са сложени плочки с имената на олимпийски първенци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР