Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда

...
Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда
Коментари Харесай

Поредно интересно откритие от Марс

Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда на сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) към този момент откри, че Червената планета е в действителност странна - от появяването на логото на Star Trek на дъното на великански кратер, през тотема на Дома Старк от " Игра на тронове ", до лавините със изсъхнал прахуляк. Ново допълнение към този лист е " змей ", открит прикрит в част от огромната каньонна система на Марс, Долината Маринер, която се простира по екватора на планетата.
Проектиран и ръководен от Лунната и планетарната лаборатория в Аризонския университет, HiRISE е най-мощната камера, изпращана в миналото на друга планета. С опция за висока резолюция до 30 сантиметра (11,8 инча) на пиксел, камерата изпраща данни от 2006 година насам и покрива над 2,4 % от повърхността на Марс. Едно от неведнъж сниманите места е Мелас Казма - най-широкият сегмент от системата на каньона Долината Маринер.
От изображение, направено на 258 километра над югозападната част на Мелас Казма през 2007 година, се вижда, че част от скалата и подът на каньона наподобява са образували " змей “. На фотографията светлокафявият под на каньона е отрупан с необикновени отлагания, които варират по мярка сред 100 до 500 метра в диаметър. Морфологиите им също се разграничават.
Докато множеството наподобяват заоблени, някои имат остри ръбове и могат да бъдат доста удължени, което съгласно Кати Вайц от Университета в Аризона е доказателство за пластичната дисторция. Тук, вместо да се счупи, скалата е завършена, евентуално от поток или от тектонично разрушение, откакто се е разположила в пода на каньона.
Всъщност, както в своя обява НАСА през 2017 година, " в Мелас Казма има доказателства както за действието на водата, по този начин и за вятъра като способи за формиране ". Всъщност вълните, които можете да видите в по-тъмната матрица, заобикаляща " дракона ", се дължат напразно. Разпределението на блоковете, следено само по пода на каньона и в други долини (като тези наоколо до дъното на изображението), в допълнение подсказва, че " те са били отсрочени или са били изложени от ерозия " от вятър или вода.
Още: " Сериозна наклонност за понижаване на болестта с COVID-19 в много страни, само че и в доста не е по този начин "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР