Камера с размера на флашка може да промени живота на

...
Камера с размера на флашка може да промени живота на
Коментари Харесай

Камера за незрящи чете на български език

Камера с размера на флашка може да промени живота на незрящите у нас. Авангардното устройство OrCam MyEye2 бе показано в Международния ден на белия бастун в Специалното учебно заведение за деца с нарушено зрение „Проф. доктор Иван Шишманов“ във Варна.

 %d0%bd%d0%b5%d0%b7%d1%80%d1%8f%d1%89%d0%b8-1_640x360

Част от 148-те ученици на учебното заведение изпробваха камерата, която се прикрепва към очила и сканира всичко посочено. Тя може да разпознава лица, артикули, парични знаци, улични табели и да чете от хартиени и електронни повърхности. Дава информация и за прецизен час и дата. Устройството е създадено в Израел и към този момент се употребява от консуматори в 28 страни по света. От няколко седмици то чете и на български език.

Камерата разполага и с изкуствен интелект, който се самообучава, а с нейна помощ незрящите усилват своята продуктивност в всекидневието до 60%, стана ясно на презентацията. „Тази камера прави непотребен белия бастун, даже и за хора с нулево зрение“, изясни шефът на учебното заведение Жулиета Петкова. Цената на устройството е към 4500 $ и съгласно преподаватели, с цел да се употребява то от необятен кръг незрящи, е нужна поддръжка от страната. „Образованието е доста значимо за бъдещето на всеки човек.

 %d0%bd%d0%b5%d0%b7%d1%80%d1%8f%d1%89%d0%b8_640x360

Всяка книга е една нова галактика, а тази камера открива нови светове за хората със затруднено зрение“, показа Барбара Виторелли, преподавател по литература и „Мис Глобъл 2017“. Заедно с колежката си Гери Дончева бразилката гостува в учебното заведение в Деня на белия бастун. Двете майсториха с децата ръчни бижута в работилницата по керамика и останаха впечатлени от базата, уменията на учителите и опциите на новата технология в помощ на хората с повредено зрение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР