Каменните кълба в Коста Рика са сочени за един от

Каменните кълба в Коста Рика са сочени за един от ...

Каменните топки от Коста Рика.

Каменните кълба в Коста Рика са сочени за един от най-загадъчните археологични феномени на Земята.

Сферите на Дикис, наречени така заради района, в който са открити - на дъното на река Тираба, известна с името Дикис, са описани за първи път през 30-те години на миналия век. Там по земята са разпръснати стотици гладки каменни топки с перфектни пропорции и различни размери. Най-големите от тях са с диаметър до 2 м и тегло до 16 тона. Някои от сферите лежат на земята, а други са частично вкопани в нея.
◯ The Diquis Spheres ◯
— j4lyn (@J4LYN)

Подобни топки са открити и в други части на Централна Америка. Никъде обаче те не са толкова много и „така перфектни” като тези в Коста Рика, където археолозите са преброили около 300 на брой. Толкова години след откриването на сферите обаче мистерията около създаването им си остава неразгадана. Кой е направил тези топки и каква е била целта им - учените нямат единен отговор, а само хипотези. Повечето топки са изработени от гранодиорит - магмена скала, близка по състав до гранита. Няколко сфери са от кокина - здрав материал, подобен на варовик.

Мистерията около появата на топките пък дава свободна възможност за създаването на най-различни митове. Според един кълбата идвали от изгубения континент Атлантида, според друг са дело на самата природа.
Since the 1930's, Diquis Delta, Costa Rica has discovered stone spheres which can't be scientifically explained.
— SERIOUSLY STRANGE (@SeriousStrange)

Сред най-разпространените тези е тази, че камъните са имали астрономически функции в праисторическа Америка. Много от тях са открити на групи до 20 броя, често разположени в геометрични фигури като триъгълници, четириъгълници или пък прави линии. В много случаи тези фигури сочели към магнитния север на Земята. Според някои те даже били навигационни маркери за кацащи космически кораби.
Diquis spheres of Costa Rica, scientists believe they were carved around the turn of the millennium
— The Goodman Report (@TheaGood)

С извънземни е свързана и друга интересна теория за топките. Според нея каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб и са служели като трафопостове на боговете. Както и на всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят и настройват течащата световна енергия. Т.е. каменните топки били „камертони на земята”, които вибрирали и предавали  различните честоти, които пък след това били улавяни от извънземните.

Друга разпространена теза е, че каменните кълба може да са служели и като религиозни или церемониални символи.
Round spheres of Costa Rica is the UNESCO's wonder of the world,it's a geo puzzle megalithic feature at Diquis Delta of Costa Rica,it's content is dynamite, igneous rocks,gabbro and limestone,it's perceived to be 96% perfect 300 spheres sculpted around 700 CE
— Nelson May'ofNazaret (@NMayofNazareth) Изследователите са единни само по един въпрос - топките са дело на човешка ръка, което ги прави наистина впечатляващи. Интересно е също така, че не е намерена нито една недовършена топка. 
DIQUIS SPHERES
Location: Costa Rica
These mysterious ancient stone spheres were created by a civilization lost to time and are now mostly lawn ornaments.
— TheHolidayFinanceCo. (@hfc_holidayco)

Източник: dariknews.bg