Каменната кариера край пловдивското село Белащица е излязла извън пределите

...
Каменната кариера край пловдивското село Белащица е излязла извън пределите
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Кариерата край Белащица работи извън договора

Каменната кариера край пловдивското село Белащица е излязла отвън рамките на концесията, контрактувана с компания " Холсим ", която експлоатира терена от 18 година За това заяви ръководителят на " Екогласност " Емил Георгиев. Нарушаване на контрактуваните граници е открито при взаимна инспекция на представители на Министерство на енергетиката и " Екогласност " на 20 юли т.г.

" На място бяха установени отклонения по северната граница на зоната на концесията и активност отвън тази граница, видно и от топографската карта, показана ни от чиновниците на концесионера. Тези отклонения дават учредения на Министерство на енергетиката според контракта за концесията да предприеме ограничения в отбрана интереса на страната и пострадалите жители. За страдание такива дейности повече от месец не се подхващат ", разяснява Емил Георгиев от " Екогласност ".

Той заяви, че представителите на министерството са правили замерванията с туристически GPS, който дава съществени отклонения, съпоставено с професионалната техника. За задачата е направено замерване от геодезист на организацията, което демонстрира излизане от концесионните граници. В същото време компанията " Холсим ", която експлоатира кариерата, желае разширение на площта с още 50 дка и удължение на работата за още 25 година с аргумента, че това е нужно за рекултивация на терена.

Скандалното е, че в настоящия концесионен контракт има проект за рекултивация, който не е спазен, разкриха от Инициативния комитет, който упорства да се приключи употребата на кариерата след приключване на контракта. На 12 октомври на място се чакат министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Нено Димов, с цел да обсъдят казуса с локалните хора, както и бъдещата рекултивация на терена.

От Инициативния комитет сигнализират и за различен проблем, който може да засегне региона поради каменната кариера. Според хората от Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян взривните и изкопните работи са на метри от 4 водоизточника, които доставят селата. Дейностите, свързани с добиването на подземни благосъстояния, могат да доведат до внезапно намаляване на подпочвените води, до нарушение действието на построени помпени станции и понижаване дебита на помпените машини за питейна вода, показват от Инициативния комитет. По гледище на хората ще бъде изработен Оценка на въздействието върху околната среда - оценка за въздействието върху околната среда. Ангажимент за това са поели Министерство на здравеопазването и неговото районно отделение, както и Басейнова дирекция.

" Осигуряването на питейна вода се дефинира като стратегическа активност от голяма важност за националната сигурност. Ще създадем всичко допустимо освен да се спре активността на сегашната концесия, само че и да не се позволява разширение на концесията към идващите 50 дка. Прекрасната природа там ще бъде унищожена. Отделя се голямо количество фини прахови частици, те се наслояват върху масите, на които хората се хранят, има напукани къщи, има и заплаха от разрушение на водоносните пластове ", изясни Емил Георгиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР