Каменна чешма с паметна плоча откриха във вторник край близкото

...
Каменна чешма с паметна плоча откриха във вторник край близкото
Коментари Харесай

Паметен знак край Божевци ще напомня за подвига на последните четници на Хаджи Димитър

Каменна чешма с паметна плоча откриха във вторник край близкото до Елена сливенско село Божевци. Паметният знак е изработен във връзка 150 години от героичния героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 август 1868 година в местността Кървавата равнища край Божевци се борят последните четници на двамата войводи.

В знак на поклонение пред саможертвата им признателни потомци построиха паметния знак с поддръжката на общините Сливен и Елена. Родолюбивото дело е сторено с дарения и непринуден труд на хора и организации от двата града и от Божевци, на които кметът на селото Христо Стефанов благодари при откриването. Събитието почетоха зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова и общинското управление на Елена, чийто кмет инж. Дилян Млъзев също поздрави присъстващите. Той акцентира, че тази патриотична самодейност е резултат от положителните взаимоотношения и връзките сред хора от Елена и Божевци, което преди време административно и било в Еленска околия, а до през днешния ден си остана в Еленска духовна околия. Архиерейският й наместник Валентин Георгиев отслужи заупокойна молитва в памет на починалите и освети паметния знак, открит от зам.-кметът на Сливен и кметът на Божевци.

Директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков описа за подвига и пътя на четниците. Групата от 14 души от четата отпред с Димитър Заралията, на път за връх „ Бузлуджа “, се изгубват от главното й ядро. След несполучливи опити да се съединят с нея, поемат към остарялото хайдушко сборище „ Агликина поляна “ в Сливенския балкан, където според проекта за деяние е трябвало да се сътвори Привременно държавно управление за освобождението на България. Групата е озадачена, че не намира никого на избраното място, без да подозира за същинската орис на Хаджи Димитър и неговите приятели. Изчакват 4-5 дни като непрекъснато водят борби с преследващия ги зложелател. След като пада погубен и лидерът им, оживелите вземат решение да тръгнат по билото на Балкана за Сърбия, само че се объркват през нощта и осъмват в местността край Божевци. Скриват се от дъжда във воденицата, само че скоро са открити от многочислената потеря, която претърсва покрайнините.

В късата битка падат убити двама четника, останалите се предават. Четирима от тях са обесени, другите са заточени, измежду тях и синът на баба Тонка Ангел Обретенов.
За да припомня за тези събития, обратно във времето е сложена паметна плоча, само че вандали я разрушават. Идеята за новия незабравим знак с форма на морена е на кмета на Божевци и еленчанина Стоян Стоянов, който е главният донор. Делото има и сантиментална стойност за фамилията му. Прадядото на неговата брачна половинка Пепа – Петко Хараламов купува след Освобождението огромен чифлик в това землище, където до национализацията развива огромна стопанска активност и основава занаят за локалните хора. Другият му внук – проф. Панайот Панайотов пък е основател и донор за построяването на параклис в Божевци, където до тогава не е имало православен храм.
Новата паметна плоча с имената на четниците също е направена безплатно – от еленския каменоделец

Зафир Зафиров, а остарялата е сложена на мястото на воденицата, където са хванати националните поборници. Водата за чешмата е докарана от близо половин километър разстояние, с помощ се включиха и от компанията на Петко Лазаров от Елена, която извърши строителните работи. Беседката край паметния знак е подаяние от община Сливен, а указателните табели по новата туристическа пътека – от община Елена. Пътеката, която носи името „ По стъпките на последните четници на Хаджи Димитър “ е маркирана непринудено от Туристическото сдружение в Елена. Началото й води от остаряло хайдушко сборище до хижа „ Буковец “ в Еленския балкан. Минава през хижа „ Чумерна “, резервата „ Бяла крава “ и стига до местността Козни дол, където е повдигнат паметният знак. Идеята е маршрутът да продължи през Сайганица, Кипиловската цитадела до град Котел. Красивата природа, съчетана с богатата история по тези места, занапред ще притеглят за отдих и туризъм.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР