Каменистият преход към версия 3 не обезсърчи разработчицитеРазработчиците на софтуер

...
Каменистият преход към версия 3 не обезсърчи разработчицитеРазработчиците на софтуер
Коментари Харесай

Езикът за програмиране Python е по-популярен от всякога

„ Каменистият ” преход към версия 3 не обезсърчи разработчиците

Разработчиците на програмен продукт харесват езика за програмиране Python
(снимка: CC0 Public Domain)

Р азработчиците на програмен продукт не престават да се стичат към езика за програмиране Python, който е по-популярен от всеки път до момента, сочат разнообразни ранглисти и рейтинги от началото на годината.

Така да вземем за пример, за първи път език, друг от JavaScript, който остава номер едно в рейтингите, или Java, другият подгласник, влезе в Топ 2, откогато RedMonk изготвя своята класацията (от 2012 г.). Python се настани на 3-то място и в рейтинга на Tiobeза най-популярните езици за програмиране.

Този триумф е изключително важен, като се има поради „ каменистият ” преход от втората версия на Python, която разработчиците на езика стопираха да поддържат тази година, към третата версия, означи в неотдавнашна обява Wired. Рядко се вижда каквото и да било придвижване в най-горния пласт на рейтингите, където са одобрени езици за програмиране, разяснява Стивън О’Грейди, съосновател на RedMonk.

JavaScript е главният метод, по който разработчиците извършват код в уеб браузърите, само че все по-често се употребява и за други цели – като се стартира от създаване на мобилни и настолни приложения и се стигне до програмиране на дронове. Java, в това време, е общоприетият език за писане на приложения за Android и за корпоративна разработка на програмен продукт.

Изучаването на Java е необятно налично, в това число и у нас. Желаещите могат да се запишат даже в безвъзмездни онлайн курсове по Java в един от водещите обучителни центрове в страната, където могат да усвоят и Python, както и други професионални умения.

Успехът на Python не беше сигурен. Дългият преход от Python 2 към Python 3 можеше да пропъди разработчиците от този език. Python 3 излезе през 2008 година и в началото екипът планираше да спре да поддържа Python 2 през 2015 година, което означаваше отвод от ремонти на неточности и актуализации на сигурността от формалния план. Но екипът удължи периода до 2020 година, когато стана ясно, че доста разработчици ще се нуждаят от повече време, с цел да актуализират своя код до по-новата версия.

През това време разработчиците можеха да изберат да преминат към по-нов език за програмиране, като Rust на Mozilla, Go на Гугъл или Kotlin на JetBrains. Но в последна сметка известността на Python нарастваше, с помощта на неговата еластичност.  Компании като Гугъл, Dropbox и Instagram разчитат доста на Python, както и безчет по-малки планове. Pythin също по този начин се настани в университетските среди като желан език от доста учени и математици.
още по тематиката
RedMonk класира езиците за програмиране въз основа на два критерия: броя на заложените въпроси за всеки език в Q&A уеб страницата StackOverflow и броя на плановете с даден език, хоствани в услугата GitHub (вече благосъстоятелност на Microsoft). Идеята е да се откроят трендовете в специалността, обвързвана с разработка на програмен продукт.

Оценката на RedMonk, най-малко що се отнася до Python, е в сходство с други рейтинги. Според изследване на StackOverflow, Python е третият най-използван език за програмиране, без да се брои HTML, като пред него са единствено JavaScript и езикът за поръчки към бази данни SQL. Проучването открива също, че Python е вторият най-любим език на интервюираните разработчици след Rust.

Междувременно показателят Tiobe, който мери броя на резултатите в търсачките за избрани езици, демонстрира възходяща известност на Python през последните години, като му отрежда трето място след C и Java.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР