Камен Нам е доцент по география в Софийския университет. Пребивава

...
Камен Нам е доцент по география в Софийския университет. Пребивава
Коментари Харесай

Севернокорейският българин, рожба на Студената война и потомък на величия

Камен Нам е доцент по география в Софийския университет. Пребивава в характерен за Ректората леко прашен кабинет с висок таван, изпълнен с разнообразни по тип политически, естествени и всевъзможни други карти на Земята. Самото ДНК на доцента има мащаб на международна карта. Той е наследник на севернокореец и българка, чиято обич е родена и убита от нестабилните връзки сред тоталитарните режими в двете страни. Семейната история на Камен Нам на пръв взор стартира и свършва със Студената война. Едва неотдавна схваща, че самият той е живо удостоверение за историческите корени на обединена Корея. Историята стартира с Корейската война сред 1950 и 1953 година След една извънредно тежка и кръвопролитна борба е ранен един севернокореец, който дружно с няколко хиляди свои сънародници, по линията на съдействието на соцстраните, стига до България, където ще се долекува.

Става въпрос за Нам Сън Бъм, в превод “Храбър като тигър”

Младият кореец е настанен в санаториума на цар Фердинанд в Искрец. На Нам следва да се влюби както в България, по този начин и в една българка - Екатерина. Двамата се женят, а през 1957 година тя ражда първородния му наследник Камен. Корейско-българското семейство стартира да гради живота си, до момента в който в партийните централи градят социализъм. Дружбата сред Пхенян и София обаче не съумява да просъществува дълго, а това обрича и ориста на Нам и Екатерина.

В края на 50-те години на власт в Съюз на съветските социалистически републики към този момент е Никита Хрушчов. Времена на промени. Новото управление на Комунистическа партия на Съветския съюз загърбва сталинизма, а наред с това утежнява и връзките си с КНДР и Китай.
“Започва курс на рецензии. Азиатските комунистически диктатури отвръщат. През 1958 година КНДР издава заповед всички нейни жители по света до един месец да се приберат в страната, в случай че не желаят да бъдат оповестени за предатели”, продължава описа си Нам. У нас на власт към този момент е Тодор Живков. Правителството подхваща депортация на всички севернокорейци, намиращи се в България. Хиляди азиатци са отведени “къде непринудено, къде насила” от Държавна сигурност, от време на време непосредствено от леглата си.

Преминават през поетапни лагери и дълго пътешестване с трен през Съюз на съветските социалистически републики и Китай към родината. Нам Сън Бъм отпътува с последната група. Той е един от най-уважаваните севернокорейци у нас и от него зависи да провежда по-лекото и умерено овакантяване на сънародниците си. На този стадий доста от тях към този момент са свързани с България, в това число кръвно. Десетки фамилии се оказват разрушени. Едно от тях е това на дребния Камен Нам.


Екатерина, дребният Камен и Нам Сън Бъм, ден преди отпътуването на бащата от България

На година и малко той за финален път вижда татко си. По негова информация, такава е ориста на още четири севернокорейски българчета.

“Никой не ми има вяра, че си припомням деня преди да замине, след като е и черно-бялата ни фотография. Заснемат ни в градинката при Перловската река. Останала ми е една мъглява картина и чувство за благоухание на топла вълна от дрехата му”, споделя географът.

Нам Сън Бъм е извънредно скъп кадър за новата страна КНДР

Владее 4 езика, в това число и български, а у нас намира време да приключи силнотоково инженерство. Това също е евентуална причина да бъде лишен от опцията да види сина си повече.
Екатерина търси способи да се събере с бащата на детето си. В средата на 1959 година отпътува за Северна Корея, където работи в българското посолство като културно аташе и механически помощник. Географ по обучение, там тя стартира да написа книга за Корейския полуостров и КНДР. “Минава през природогеографските и социалноикономически особености, с цел да сътвори сложна визия за полуострова и Северна Корея. Това тогава се приема като шпионаж”, споделя синът, след това поел по научния път на майка си.

По това време той е гледан от баба си и дядо си в България

Търсят се способи и Камен да отиде при Нам Сън Бъм, който приготвя жилище за брачната половинка и сина си. Политиката обаче финално надвива над желанието на младото семейство да е дружно. Нещо повече, шпиономанията на режима на Ким Ир Сен към този момент физически заплашва младата българка единствено година откакто е пристигнала в КНДР.

“Тя колкото да съумява да избяга с 3 чанти багаж през Москва и да се прибере в България. Тук съумява да издаде книгата си. Севернокорейското посолство обаче изкупува огромна част от тиража и го изгаря в своите пещи”, споделя Камен Нам.

От труда на майка му оцеляват десетина екземпляра, един от които е фамилният. Всякакви връзки са прекратени - писма и колета сред брачен партньор и брачна половинка не се позволяват.
“От момента, в който майка ми напуща Северна Корея, ние нямаме сведения за татко ми.”

През идващите над 50 години Камен Нам, дете на късата корейско-българска дружба, изживява живота си, откъснат от своите корени. А те се оказват толкоз дълбоки, че отиват надалеч оттатък перипетиите на 20 век и го свързват с историята на целия Корейски полуостров.


Доц. Камен Нам през днешния ден

В един есенен ден на 2015 година на вратата на кабинета на доцент Камен Нам в Геолого-географския факултет на СУ се чука. Влиза “слабичък, възрастен” кореец и се показва - “Цой Дън Сен, доайен на корейското землячество в България”.

Цой донася няколко изненади на Камен Нам.

Севернокорейският българин схваща, че има две сестри и един брат от втори брак на татко си в КНДР

Една от сестрите му, Нам Сън-Ок, съумява да избяга от режима през Китай и Тайланд, с цел да се озове в Южна Корея.

Загубеното българско семейство на Нам Сън Бъм се оказва единствено най-горната страница на фамилните хроники. След визитата на Цой Камен стартира да се озовава на приеми и работни обеди с корейския дипломат, губернатора на Сеул и други високопоставени лица. Някои от тях го назовават “мой обичани братко”. “Причината е, че сме от един клан, а аз съм по-възрастен”, коментира българският географ. Той схваща, че е кралски потомък.

Баща му Нам Сън Бъм е бил последният директен правоприемник на военачалник Нам И - именит военачалник от средновековна Корея. В културата на страната директното поколение се предава само на първородния наследник, който е и индивидът с най-голяма отговорност в фамилията.

Така българинът Камен Нам се оказва 19-ият директен правоприемник на средновековния военачалник

Кланът Нам е част от една от четирите кралски линии в остаряла Корея и измежду неговите потомци са едни от най-влиятелните персони в Южна Корея.

Българският доцент получава опцията да се завърне към корените си в края на август 2016 година В оня миг е на 59. Разноските са поети от провинция Кьонги-до, в която влиза и столицата Сеул. Нейният губернатор е единствено един от авторитетните братовчеди на Камен Нам.

“Много хора се заинтересуваха от моята история. Всичко беше авансово организирано”, споделя географът.

Семейната сага е извънредно скъп роман от политическа и национална позиция. Разбитата от разделянето сред Севера и Юга корейска фамилия, разклонила се чак до европейска България, в последна сметка се споява от средновековните си величествени корени.


Камен Нам, брачната половинка му Лилия и сестра му Нам Сън-Ок

Това кара управляващите да се постараят. Камен Нам е посрещнат от телевизионни камери още на терминала на сеулското летище. Те снимат зорко комбинацията от сълзи и усмивки, която съставлява първата среща със севернокорейската му сестра.

В Южна Корея Камен и брачната половинка му Лилия са признати като държавническа двойка

Срещат се с армейски генерали, високопоставени предприемачи и политици, свързани с авторитетния клан Нам. Българинът посещава и гроба на значимия си дядо.
Двамата с Нам Сън-Ок дружно отиват на фамозната демаркационна линия сред Северна и Южна Корея, където отдават респект на татко си. Камен и жена му са облечени в специфични одежди, съответстващи на височайшия им жанр.

От сестра си той най-сетне схваща за ориста на татко им

Нам Сън Бъм, оставил семейство в България, до края на живота си е недоверчив за управляващите в Пхенян. Обект е и на репресии, а най-сетне изчезва безследно.

“В един ден през 1986 година той споделя на втората си жена и трите им деца, че би трябвало да замине. Подготвя се, като че ли би трябвало да е дефинитивно. В деня след заминаването му управляващите изпращат записка на фамилията, че Нам Сън Бъм е умрял от сърдечен удар”, споделя българският му наследник. Потомството счита, че бащата най-вероятно е бил принуден да работи в секрети центрове за военни разработки и в някакъв миг е умрял. Кога и къде, не е ясно.

През 1999 година щерка му съумява да избяга от диктатурата, а след още 17 години да срещне българския си полубрат, не и без напъните на южнокорейската страна. Нам Сън-Ок, по думите на брат й, продължава да се пробва да свикне с живота отвън режима. А дали севернокорейският българин Камен Нам би посетил КНДР?

Отговорът е къс - не. Веднъж поради фамилната си история, повторно - тъй като може би няма да е в сигурност. Не е ясно с какви очи гледа комунистическият режим на средновековните корейски семейства. Дали обаче се усеща обвързван с полуострова?

Аз разбрах кой съм. Вече не отивам на един крайник, приключва доцентът.

В момента той се пробва да осмисли фамилната си история и мощните прекарвания през последните години, с цел да напише книга. За да я издаде уместно, търси и спонсори. Обмисля и опцията за дълготрайно завръщане в Корея, която оттатък политиката е една.

Константин МРАВОВ, Вести.bg
Снимки Архив на Камен Нам и създателят
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР