Камен Донев това лято с поредния си спектакъл на Летен

...
Камен Донев това лято с поредния си спектакъл на Летен
Коментари Харесай

Камен Донев това лято с поредния си спектакъл

Камен Донев това лято с следващия си театър на Летен спектакъл - Варна!   Камен Донев още веднъж излиза на сцената на Летния спектакъл във Варна със своя театър " За националното творчество " (Лекция №1), започвайки от 6 юли.

" Народното творчество е творчество, което се основава от народа. Толкоз. То се ражда главно по селата, т.е. отвън града. Но и това, което се ражда в града, отново може да се каже, че е национално творчество, тъй като хората в града нормално са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, с цел да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града това, което надлежно в селата липсва. Така нареченият национален създател заучава, помни, извършва, само че също по този начин той би трябвало да интерпретира, фантазира и дообогатява главно с обич и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в националното творчество никой не желае да скапе направеното,а противоположното – да го направи по-хубаво. Просто като фасул.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на националното творчество и необятното му използване в всекидневието за възстановяване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да оказват помощ за оправянето с житейските неволи, напрежението, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния уред, умората, отрицателните страсти, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в персонален проект. "

Представлението не е уместно за лица под 14 години.

От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година, до през днешния ден спектакълът е изигран 498 пъти. Скоро наближава 500тно зрелище. Любими реплики от спектакъла се разнасят от уста на уста из цяла България и отвън рамките ѝ... като национално творчество. Камен Донев взриви от смях десетки български градове. Той е единственият реализатор, препълнил Зала 1 на НДК (зала, която разполага с 4000 седящи места) цели 16 пъти, освен това с едно и също заглавие. От смях се превиваха и сънародници, и чужденци в Москва, Санкт Петербург (II Mеждународен фестивал „ Балканско театрално пространство " ), Берлин, Люксембург, Виена, Брюксел, Будапеща и други От влиятелния Международен сценичен фестивал „ Золотой Витязь " в Москва артистът се завърна с бронзова статуетка. Моноспектакълът получи самопризнание и на всички театрални фестивали в страната.

Награди:

- Комедиен шлагер на сезона 2008 – премия на публиката за авторския театър на Камен Донев „ Възгледите на един преподавател за националното творчество " ;

- Международен фестивал „ Друмеви театрални празници ", Шумен 2008 – премия за мъжка роля;

- Международен сценичен фестивал BGMOT 2008, Габрово – премия за мъжка роля;

- Национален фестивал на дребните театрални форми Враца 2008 – трета премия за мъжка роля и премия за най-музикален и пеещ актьор;

- „ Балкански театрални европортрети ", Благоевград 2008 – премия за мъжка роля и премия на публиката;

- Международен сценичен фестивал „ Золотой Витязь ", Москва – бронзов „ Витяз " ;

- Награда „ Любимец 13 ", Димитровград, 2009 г.;

- Награда „ Ледената маска " от Русенски спектакъл „ Сава Огнянов " за режисура на 2009 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР