Камен Бонев е посветил живота си на красотата на подземния

...
Камен Бонев е посветил живота си на красотата на подземния
Коментари Харесай

Тайните, които крие земята: Историята на спелеолога Камен Бонев

Камен Бонев е посветил живота си на хубостта на подземния свят. Той е геолог, пещерняк, антарктик, откривател и странник. В предаването „ Тази събота” той описа какви секрети крие земята.

„ Пътешествията са вирус и доста хора са запленени от него. Такава е и нашата пещерняшка общественост. Това е един фокус на интензивност, който остава малко отвън публичното знание”, сподели Камен Бонев.

Тази година се навършват 90 години от началото на проведеното пещерно придвижване в България. На 13 март 1929 година група българи подписват протокола за основаването на първото българско пещерно сдружение.

„ Днес нашата общественост наброява към 500 души. Зад гърба си имаме картографирани и изследвани над 6200 пещери в България и над 50 интернационалните експедиции по всички континенти на земята”, описа Бонев.

Най-дългият му престой подземен е 16 дни в Снежная пещера в Абхазия. Тогава е на 24 години.

„ Тя беше втора по дълбочина в света – с 1300 м денивелацията. Общата дължани на пещерата беше към 11 км, с подземни реки. Като излязох, бях измършавял с 8 кг”, описа още пещернякът.

„ Човечеството би трябвало да си даде ясна сметка, че ние сме посетители на природата, а не тя на нас. Трябва доста съществено да се замислим за нейното запазване, както и за живота на нашите деца и какво им оставяме. Това е единственият вероятен път за оцеляване на човечеството”, на мнение е Камен Бонев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР